Răsplata ucenicului care a inventat turta dulce din greșeală

 

Cam pe la 1435, la Dijon, în fața bisericii Notre Dame, se afla cofetăria maestrului Anselme, care avea un ucenic pe nume Pierre Ripeaud.

Prăjiturile erau atât de bune încât toți aristocratii de prin împrejurimi se aprovizionau numai de la acest cofetar.

Pierre era un lucrător foarte dibaci, avea însă numai 20 ani și îndrăzni să râvnească la mâna tinerei Agnes, fiica patronului, pe care o iubea de multă vreme și de care se știa iubit.

Cei doi tineri nu îndrăzneau însă să dezvaluie această taină maestrului Anselme, care, fiind om bogat, putea pretinde un ginere mai bun decât un biet lucrător.

Într-o zi, ucenicul primi comanda unei brioșe pentru intendentul general din Bourgogne.

Pierre, distrat din cale afară, puse în aluat, în loc de unt, miere, care avea aceeași culoare. Vă puteți închipui disperarea lui Pierre.

Dar, tânăra fată, gustând din prăjiturile greșite le găsi foarte bune și-l sfătui pe nenorocitul Pierre sa le trimită intendentului.

Bietul Pierre se execută și asteptă tremurând. Dar în loc de reproșuri, fu coplesit de complimente și de comenzi.

Turta dulce fu luata cu asalt și cofetarul se îmbogăți repede, învoindu-se, în cele din urmă, sa ia de ginere pe ucenic si să-l facă tovarăș.

De la curtea din Bourgogne, turta dulce nu întarzie treacă granițele, spre a se răspândi apoi pretutindeni.

Aceasta este varianta pe care am găsit-o în revista Ilustrațiunea Română din 9 ianuarie 1938, dar mai sunt și altele:

Primele scrieri despre turta dulce le găsim în antichitate la egipteni si greci, care o foloseau la ceremonii. 

În Europa, turta dulce a ajuns prin secolul al XI-lea, odată ce cruciații au adus condimente din Orientul Mijlociu.

Pe vremuri, turta dulce se făcea cu firimituri de pâine. Amestecul se punea în forme de lemn, ce erau apoi sculptate cu glazură simplă pentru cei mai săraci sau cu vopsea aurie comestibilă pentru regi și împărați.

În secolul al XVI-lea, englezii au înlocuit firimiturile de pâine din turta dulce cu făină, iar Regina Elisabeta I a avut ideea de a face turta dulce în forme de omuleți.

Când pleca în vizite, ea ducea cadou turtă dulce, glazurată și legată frumos cu o panglică colorată.

Căsuța de turtă dulce a apărut în Germania, prin 1800, după povestea fraților Grimm, Hansel și Gretel. Cei doi au fost ademeniți de vrăjitoarea cea rea într-o căsuță de turtă dulce.