Care alegorice transportând 22 de mumii de regi și regine ale Egiptului Antic vor forma sâmbătă un cortegiu inedit, cu ocazia unei „parade a faraonilor”.
Cortegiul se va deplasa de la muzeul din Cairo, unde se odihnesc de mai bine de un secol, către noul Muzeu Național al Civilizației Egiptene.
Mumiile vor fi expuse în acest enorm edificiu modern, construit în ultimii ani, în sudul orașului Cairo, care urmează să-și deschidă porțile la jumătatea lunii aprilie, scrie AFP.
Începând cu ora 18, sâmbătă, 22 de mumii regale, dintre care 18 regi și patru regine, se vor înșira în ordine cronologică, fiecare pe un car alegoric, decorat în stil faraonic și purtând numele suveranului respectiv.
Traseul, a cărui parcurgere va dura aproximativ 40 de minute, va fi păzit de un număr mare de forțe de securitate.
Parada va fi deschisă de faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.) din dinastia a 17-a, și va fi închisă de Ramses al IX-lea (secolul al XIII-lea î.Hr.) din a 20-a dinastie.
Mai cunoscuți de marele public, Ramses al II-lea (foto) și Hatshepsut vor face și ei parte din „parada aurită a faraonilor”.
Evenimentul, care va fi acompaniat de performanțe ale unor muzicieni de prestigiu, va fi transmis în direct la televiziune.
Descoperite în apropiere de Luxor începând cu 1881, majoritatea celor 22 de mumii nu au părăsit muzeul egiptean situat în piața Tahrir din centrul orașului Cairo de la începutul secolului al XX-lea.
Din anii 1950, ele erau expuse una lângă alta într-o sală mică, fără explicații muzeografice clare.
Pentru transportul de sâmbătă, ele vor fi amplasate în câte un recipient cu azot, în condiții similare celor ale cutiilor în care sunt expuși la muzeu.
Iar vehiculele care îi vor transporta vor fi dotate cu sisteme speciale de amortizare a șocurilor.
În noul muzeu, cele 22 de mumii vor fi expuse în cutii mai moderne „pentru un control al temperaturii și umidității mai bun decât la vechiul muzeu”, explică pentru AFP Salima Ikram, profesoară de egiptologie la Universitatea americană din Cairo, specialistă în mumificare.
Ele vor fi expuse individual, fiecare alături de sarcofagul său, într-un decor amintind de mormintele subterane ale regilor și vor fi însoțite de o biografie.
De asemenea, imaginile de la scanările la care au fost supuse unele dintre ele vor fi și ele expuse.
„Mumiile vor fi expuse pentru prima dată într-un mod plăcut, în scopuri educative. Nu pentru senzaționalism”, declară egiptologul Zahi Hawass.
Acesta crede că, în trecut, aspectul macabru al mumiilor a pus speriat destui vizitatori.
„Nu voi uita niciodată când am dus-o pe (prințesa) Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, la muzeu: a închis ochii și a luat-o la fugă”, povestește Hawass.
După anii de instabilitate de după revoluția islamică din 2011, care a dat o lovitură grea turismului, Egiptul face eforturi mari pentru a atrage din nou vizitatorii, promovând noul muzeu sau Marele Muzeu de lângă piramidele din Gizeh, care va fi inaugurat în lunile următoare. Aici, marea vedetă va fi mumia lui Tutankamon.
Anunțul paradei mumiilor de sâmbătă a făcut senzație pe rețelele de socializare. Cu această ocazie, a devenit popular haștagul în arabă # blestemul_faraonilor, intenția de mutare a mumiilor fiind asociată cu recentele catastrofe care au lovit Egiptul.
Astfel, o navă eșuată a blocat zile în șir Canalul Suez, un accident de tren a făcut 18 victime la Sohag, iar alte 25 de persoane și-au pierdut viața după ce un imobil s-a prăbușit la Cairo.
„Blestemul faraonului” a fost evocat de presă în anii 1920, după descoperirea mormântului lui Tutankamon, deoarece membrii echipei de arheologi și-au găsit moartea în circumstanțe misterioase.