Evenimentul Istoric > Articole online > ”Radio român”, prima revistă de radioamatorism apărută în România
Articole online

”Radio român”, prima revistă de radioamatorism apărută în România

Acum 94 de ani, la 13 septembrie 1925, apărea pe piață prima revistă românească de radioamatorism, „RADIO ROMÂN”, avându-i ca redactori pe Ion Dragu şi Aurel Clococeanu. Sediul era situat în Str. Sarindar nr. 4, informează radioamator.ro

Începând cu nr. 10 (15 noiembrie 1925) redactor al acestei publicaţii a fost numit ing. Nicolae Lupaş. 

Inițial revista a avut o apariție săptămânală și își propunea „a oferi tuturor pe care îi interesează îndeaproape într-un chip sau altul, aplicarea utilă şi plăcută a celei mai mari descoperiri a veacului, o tribună liberă destinată dezbaterii şi clarificării cu obiectivitate şi cu cumpănire a chestiunilor pe care le ridică zilnic acţiunea de continuă perfecţionare şi răspândire a radiofoniei, pentru a informa cât mai complet, mai lămurit şi mai sigur asupra tot ce se leagă de T.F.F. (telegrafie fără fir) …”. 

Radioamatorismul s-a născut în SUA, cu puțin înainte de Primul Război Mondial, când, prin 1910, luau ființă numeroase asociații care se ocupau de emisii radio.

Totodată, revista intenționa ”a lămuri, a edifica, a sfătui, a îndruma pe amatori, a seconda pe constructori și a înlesni pe vânzatori și instalatori”.

În cele 47 de numere apărute (până în aprilie 1928), s-au publicat numeroase articole tehnice şi de propagandă pentru sprijinirea amatorilor de emisie.

Astfel, în nr. 4, este publicat "Vocabularul politeții" cuprinzând prescurtările uzuale de trafic radio, prescurtări utilizate și azi. S-au publicat de asemenea articole despre metode de învățare a alfabetului Morse, codul Q, lecții de inițiere în radioamatorism.

Radioamatorismul s-a născut în SUA, cu puțin înainte de Primul Război Mondial, când, prin 1910, luau ființă numeroase asociații care se ocupau de emisii radio.

La Londra, în 1912 se ține prima Conferință Internațională de Telecomunicații. 

În 1913 radioamatorii americani realizau curent legături radio pe lungimea de undă de 200 m.

Primul Război a întrerupt pentru câțiva ani activitatea radioamatorilor dar, după încheierea pțcii, activitatea s-a reluat cu și mai multă pasiune.

În 1919 la Pittsburg se pune în funcțiune prima stație de radiodifuziune din lume.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola