Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Q, geniul din spatele lui James Bond, a existat în realitate. Cine a a fost Clutty
Articole online

Q, geniul din spatele lui James Bond, a existat în realitate. Cine a a fost Clutty

O nouă carte dezvăluie povestea glorioasă și excentrică a serviciuluilui MI 9, care a inventat cărbunii ce explodează, șireturile ce taie a oțelul sau hărțile domino.

Indiferent dacă este vorba de cimpoiul care aruncă flăcări, umbrele cu lance sau mașini sport care se transformă în submarine, toată lumea are un gadget cu spionul James Bond, datorită că „Q” era mereu inventiv.

Deși s-a presupus că romancierul Ian Fleming a folosit un departament din MI6 ca sursă de inspirație pentru gadget-urile agentului 007, adevăratul „vinovat” este MI9 sau „Intelligence Militar 9”, așa cum a fost dezvăluie Helen Fry în noua carte, „MI9: O istorie a serviciului secret pentru furișare și evadare în Al Doilea Război Mondial”, citată de daily.co.uk.

MI9 a fost un departament atât de secret, încât majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit de el. Acest serviciu s-a bazat foarte mult pe invențiile unui bărbat cu chelie prematură, numit Christopher Clayton Hutton.

Clutty, după cum i se spunea, era un fost soldat, pilot și jurnalist, obsedat de magie și iluzionism încă din copilărie. A fost cândva descris ca „nebun și strălucit”.

Înființat în 1939 și condus de maiorul Norman Crockatt și Clutty, MI9 a fost responsabil cu pregătirea aviatorilor britanici ca să găsească drumul spre casă din spatele liniilor inamice.

În acest scop, le educau mintea în spiritul evadării, inoculându în subconștientul fiecăruia ideea că este de datoria lui să încerce să scape din ghearele inamicului.

Formarea unui pilot dura trei luni și costa 15.000 de lire sterline, așa că Biroul de Război avea nevoie ca el să se întoarcă din misiune.

Specialiștii de la MI9 au făcut tot ce au putut pentru a-i sprijini, proiectând și furnizând nenumărate gadgeturi, inclusiv pumnale ascunse în pixuri, ferăstraie pitite în șireturi de pantofi și cărți de joc care conțineau hărți ale Europei.

Clutty, în special, era neobosit în munca sa. El a angajat un magician pentru a-l ajuta la conceperea compartimentelor ascunse și și-a construit un buncăr subteran în mijlocul unui câmp – în terenul sediului MI9 din Wilton Park, Beaconsfield – pentru a putea lucra nestingherit.

Q este un personaj fictiv din seriile literară şi cinematografică „James Bond”. Q vine de la „Quartermaster” şi reprezintă mai degrabă un titlu decât iniţiala unui nume. În universul francizei „James Bond”, Q este directorul diviziei de cercetare şi dezvoltare tehnologică din cadrul Serviciului Secret Britanic.

Q a apărut în 21 dintre cele 24 de filme cu James Bond produse de Eon Productions, cu excepţia peliculelor „Live and Let Die”, „Casino Royale” şi „Quantum of Solace”.

Personajul Q din seria „James Bond”, un expert în tehnologie, a fost interpretat întotdeauna de un bărbat în filmele cu age

Registration

Aici iti poti reseta parola