Evenimentul Istoric > Articole online > Putin dă asigurări că Rusia nu vrea să pornească un război împotriva cuiva
Articole online

Putin dă asigurări că Rusia nu vrea să pornească un război împotriva cuiva

Putin a făcut această afirmaţie în cadrul unui interviu pentru agenţie, din care TASS publică fragmente din 20 februarie, scrie Reuters.

Publicarea remarcilor preşedintelui rus survine pe fondul sporirii tensiunilor în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, unde Rusia sprijină forţele guvernamentale siriene.

Kremlinul a anunţat vineri o întâlnire între preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, pentru sfârşitul acestei săptămâni, iar presa turcă a semnalat joi 5 martie ca posibilă dată pentru această reuniune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat şi el că întâlnirea ar putea avea loc la 5 sau 6 martie.

Discuţiile nu vor fi uşoare, dar ambii lideri şi-au confirmat dorinţa de a soluţiona situaţia din Idlib, unde Rusia şi Turcia sprijină fiecare părţi adverse, a spus Peskov.

Conflictul a escaladat după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de armata siriană în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), unde Ankara susţine grupări rebele care luptă împotriva trupelor preşedintelui Bashar al-Assad.

Armata turcă a lansat în Idlib o ofensivă militară denumită operaţiunea ‘Scutul Primăverii’ şi au loc confruntări directe între trupele turce şi cele siriene.

Două avioane de luptă siriene SU-24 au fost doborâte duminică de aviaţia turcă, în timp ce Damascul susţine că Siria la rândul ei a doborât trei drone turceşti.

Duminică după-amiază armata turcă a bombardat şi a scos din uz aeroportul militar de la Nayrab, în provincia siriană Alep. 

Pe de altă parte, anchetatori ai Naţiunilor Unite susţin că Rusia a ucis civili în timpul unor lovituri aeriene în Siria, iar rebelii aliaţi Turciei au comis asasinate şi jafuri în zonele kurde, ceea ce ar putea constitui crime de război pentru ambele părţi, scrie The Moscow Times.

Un raport al unei comisii ONU, care se referă la perioada iulie 2019-februarie 2020, a dezvăluit că Rusia a efectuat lovituri aeriene asupra unei pieţe şi asupra unui câmp pe care se aflau persoane strămutate, ucigând zeci de civili în iulie şi august.

Aviaţia rusă nu şi-a îndreptat atacurile asupra unui obiectiv militar specific, ceea ce echivalează cu o crimă de război, se arată în raport.

Registration

Aici iti poti reseta parola