Evenimentul Istoric > Articole online > Putin acuză: Polonia a încheiat o înțelegere cu Hitler în timpul războiului
Articole online

Putin acuză: Polonia a încheiat o înțelegere cu Hitler în timpul războiului

Adresându-se unui auditoriu format din ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, preşedintele rus a dat asigurări că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, care arată că mai multe state, printre care şi Polonia, erau în complicitate cu dictatorul nazist.

”Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Este clar în documentele de arhivă”, a afirmat Putin, declarându-se ”insultat de modul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască”, notează Le Figaro.

Putin a dat asigurări că a luat cunoştinţă de documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 i-a promis lui Hitler ridicarea unui frumos monument la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i ”trimită pe evrei în colonii din Africa”.

Acest ambasador ”s-a solidarizat complet cu Hitler”, a acuzat Putin, numindu-l pe fostul diplomat polonez ”ticălos” şi ”porc antisemit”.

Liderul de la Kremlin a făcut şi o paralelă cu deciziile responsabililor polonezi actuali care ”dau ordin să fie demolate monumentele soldaţilor Armatei Roşii”, altădată sărbătoriţi ca eliberatorii ţării.

În ultimele zile, Rusia şi Polonia şi-au înmulţit acuzaţiile reciproce cu caracter istoric.

Diplomaţia rusă a criticat retorica agresivă a Varşoviei, în timp ce Ministerul de Externe polonez şi-a exprimat îngrijorarea faţă de prezentarea unei false imagini a evenimentelor de către responsabilii ruşi.

Rusia denunţă de mulţi ani ceea ce ea consideră a fi uitarea în care au intrat în ţările occidentale sacrificiile considerabile făcute de URSS până în 1945 şi mai ales moartea a 27 milioane de sovietici în Al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin a denunţat vineri o rezoluţie din septembrie a Parlamentului European cu privire la memoria europeană, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

Registration

Aici iti poti reseta parola