Evenimentul Istoric > Articole online > Punk-rockerul nebun a ajuns la 65 de ani. Azi e ziua lui
Articole online

Punk-rockerul nebun a ajuns la 65 de ani. Azi e ziua lui

„Viața mi-a oferit o cheie de aur atunci când m-am îndrăgostit de muzica rock ‘n’ roll. Această lume s-a deschis în fața mea, prezentându-mi toate oportunitățile, dar și toate tentațiile – droguri, alcool, femei și alte excese comise 24 de ore din 24.

Cu toate acestea, trebuie să compui cântece bune pentru a supraviețui. Viața trebuie trăită pentru a putea face acele lucruri, mărturisea el.

Billy Idol, pe numele adevărat William Albert Michael Broad, s-a născut la 30 noiembrie 1955, în Middlesex, Anglia. Când avea doar doi ani, familia lui s-a mutat în Long Island, New York, dar cinci ani mai târziu, a revenit în Anglia.

În perioada în care era elev de liceu, William a început să studieze singur chitara şi să cânte în formaţii care activau în zonă.

„Am fost determinat, motivat să îmi depăşesc limitele, să fac progrese”, mărturisea artistul. Curând a devenit, împreună cu alţi prieteni ai săi, fan al formaţiei The Sex Pistols.

După The Bromley Contingent, s-a alăturat unei noi trupe, devenind chitarist al noului grup punk numit Chelsea.

În toamna anului 1976, împreună cu basistul de la Chelsea, Tony James, dar şi cu chitaristul Bob Andrews şi bateristul John Towe a alcătuit formaţia Generation X.

Billy Idol

La sfârşitul aceluiaşi an, William Broad a „renăscut” sub numele de scenă Billy Idol, devenind foarte repede un rock star, mai ales că îşi schimbase şi aspectul, având acum capul plin de şuviţe blonde.

În această formulă au lansat single-ul „Dancing with Myself”. A urmat lansarea celui de-al doilea material audio, „Kiss Me Deadly”, după care trupa s-a despărţit.

În 1981, Billy Idol a început o carieră solo, în New York, cu lansarea Don’t Stop, care includea două remixuri ale Generation X şi un cover după Tommy James – Mony Mony.

A alcătuit apoi o nouă echipă, cu producătorul Keith Forsey, fostul manager al trupei KISS, Bill Aucoin, şi chitaristul Steve Stevens. În această formulă a lansat patru albume de succes – Billy Idol, Rebel Yell, Whiplash Smile şi Vital Idol.

Albumul Rebel Yell (1984) s-a vândut în două milioane de exemplare şi l-a transformat într-un adevărat star rock. În 1987, materialul discografic numit Mony, Mony l-a poziţionat pe primul loc în topurile Billboard.

Tot în 1987, Billy Idol se mută din New York City la Los Angeles. În februarie 1990, Billy Idol a suferit un accident de motocicletă în care s-a rănit grav la picior, dar s-a recuperat suficient de repede pentru a fi prezent la lansarea Cradle of Love.

Anul 1991 i-a adus muzicianului un rol în celebrul film al lui Oliver Stone, The Doors.

În 2006, Billy Idol a susţinut un concert în România. Patru ani mai târziu, în octombrie 2010, artistul şi-a anunţat fanii că începuse să îşi scrie memoriile şi le-a promis acestora că nu va ezita să vorbească în mod deschis în acest volum – Dancing With Myself – despre orice.

„Am încercat să scriu cu onestitate despre ceea ce simţeam în legătură cu o serie de lucruri şi întâmplări din viaţa mea”, a spus Idol.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola