Evenimentul Istoric > Articole online > Pun în pericol Harry și Meghan monarhia britanică?
Articole online

Pun în pericol Harry și Meghan monarhia britanică?

Nu doar presa tabloidă, ci și ziarele foarte serioase din întreaga lume s-au ocupat de faimoasele dezvăluiri făcute de Meghan Markle la emisiunea lui Oprah Winfrey, deoarece era vorba de un atac perfid la adresa Coroanei britanice.

Ziaristul Jean le Cars, specializat în istoria regalității britanice, a oferit pe această temă un interviu ziarului Le Figaro.

S-a spus că acest tam-tam mediatic și aceste acuzații sunt cea mai mare criză cu care se confruntă monarhia britanică după moartea lui Lady Di. Împărtășiți această opinie?

Nu. Cred că problema este total diferită. Afacerea Diana a fost o teribilă criză conjugală cu dezvăluiri infecte de ambele părți. Era mult mai gravă, deoarece Diana era soția Prințului Moștenitor și mama celui de-al doilea moștenitor al tronului.

Impopularitatea nu a atins-o pe Regină decât în momentul morții tragice a Dianei. Elisabeta a II-a nu realizase amploarea seismului și subestimase popularitatea mondială a Dianei.

Premierul Tony Blair și prințul Charles, mai lucizi, au determinat-o să țină o cuvântare înainteea funeraliilor solemne.

Astăzi, este vorba de o criză existențială a cuplului Harry-Meghan, a imposibilității lor de a accepta constrângerile poziției lor, de unde și strania lor fugă, mai întâi în Canada, apoi în Statele Unite.

Ei dezvăluie acum toate așa-zisele rele tratamente pe care le-ar fi suferit din partea Coroanei de la căsătoria lor.

În plus, cum Harry nu este decât al șaselea în ordinea succesiunii la tron, consecințele acțiunilor lor sunt mult mai puțin grave.

Cuplul nu o atacă pe regină, ci, mult mai perfid, pe Charles, tatăl lui Harry, și pe Kate, soția lui William. Și adaugă acuzații de rasism.

Ei atacă așadar instituția monarhică, ceea ce nu poate decât să o mâhnească pe regină. Este un atac fără probe formale, care deci nu poate merge prea departe.

Ce se poate spune despre forma și fondul acestei convorbiri televizate?

Este o bombă. Putere de șoc, difuzare mondială, extrase savant difuzate dinainte pentru a atrage telespectatorii.

În plus, Oprah Winfrey este un star incontestabil al mărturiilor șoc.

Așadar, este vorba de un show, atent regizat, cu o Meghan în pragul lacrimilor, povestind toate infamiile cărora le-ar fi căzut victimă.

Totul este aranjat la detaliu, de la rochia Armani cu floare de lotus (floarea seninătății!) până la brățara de diamante de la încheietură, care i-a aparținut Dianei.

Meghan este starul. A fost așa din momentul căsătoriei, când a fost înconjurată de un formidabil entuziasm. Apoi a înțeles rapid că, orice s-ar întâmpla, Harry și ea vor fi întotdeauna în spatele moștenitorului William și al soției sale, Kate.

De nesuportat!

De altfel, în acest show de două ore, lui Harry însuși i-a fost rezervat rolul secund.

Cum sunt primite de britanici aceste acuzații, pe de o parte, și comportamentul general al cuplului Harry-Meghan, pe de alta?

Ca întotdeauna, majoritatea țării este monarhistă și nu suportă să fie atacată Coroana. Această parte a opiniei publice este indignată de așa-zisele dezvăluiri și foarte mânioasă pe comportamentul lui Harry și Meghan.

Anti-monarhiștii, minoritarii, au tendința de a manifesta înțelegere față de lamentațiile cuplului. Se desfată cu aceste revărsări de ranchiună împotriva Coroanei.

Cum poate fi comentată reacția reginei?

Regina a văzut atâtea, încât, cu marea sa experiență și înțelepciune, nu poate căuta decât calmarea tensiunilor. De aceea, a ținut să facă această declarație, însă cuvintele, ca întotdeauna, au fost cu grijă alese.

Pentru acuzația cea mai gravă, rasismul, ea a spus că „o ia foarte în serios”, dar că aceasta va fi tratată „în privat”. Este un mod subtil de a da de înțeles că această acuzație nu ar fi trebuit niciodată făcută publică.

Britanicii vor accepta ca anumiți membri ai familiei regale să se comporte ca niște oameni obișnuiți?

Acest lucru deja se întâmplă: cu aceste comportamente, tabloidele fac tiraje enorme, iar britanicii nu s-au plictisit să le citească. Scandaluri au fost întotdeauna și, cu siguranță, vor mai fi.

Este posibil ca viitoarea țintă să fie Andrew.

Însă, încă o dată, Harry și Meghan au ales să dezerteze din Marea Britanie în cel mai prost moment, în plin Brexit și la începutul crizei sanitare.

Un an mai târziu, ei și-au etalat public și spectacular necazurile, de asemenea într-un moment prost.

Marea Britanică este în continuare în carantină, problemele economice fac ravagii și, mai grav încă, pe plan familial, cu trei luni înainte de a împlini o sută de ani, prințul Philip, bunicul adorat al lui Harry, este în spital după o operație la inimă. Regina, care continuă să își asume sarcinile, trăiește cu această angoasă.

Era greu de ales un moment mai prost!

Registration

Aici iti poti reseta parola