Evenimentul Istoric > Articole online > Puiul de ungur născut într-o zi de 3 iunie ajunge pe culmile gloriei
Articole online

Puiul de ungur născut într-o zi de 3 iunie ajunge pe culmile gloriei

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost înrolat în marină, revine la New York pentru a-şi construi o carieră actoricească.

La început, actorul Tony Curtis joacă în câteva piese de teatru, până când încheie un contract pe şapte ani cu Studiourile Universal.

Debutează în lumea filmului, în 1948, cu pelicula „Criss Cross”, în regia lui Robert Siodmak. Pelicula „The Prince Who Was a Thief”, în care joacă alături de Piper Laurie, îl propulsează pe culmile celebrităţii. În 1952, apare pe ecran în postura unui boxer, în „Flesh and Fury”, rol urmat de cele din „No Room for the Groom” şi „Son of Ali Baba”.

Houddini

După ce dă viaţă personajului Houddini, în filmul cu acelaşi nume, din 1953, Tony Curtis obţine un imens succes cu interpretările din „Trapeze” (1956) şi „The Sweet Smell of Success”, ambele sub îndrumarea lui Burt Lancaster. În 1958, actorul joacă alături de Sidney Poitier, în drama „The Deflant Ones”, în regia lui Stanley Kramer.

De asemenea, joacă în comedii, precum „The Perfect Furlough”, în regia lui Blake Edwards, şi în „Some Like It Hot”, alături de Jack Lemmon. Urmează apoi „Operation Petticcoat”, în care este partenerul idolului său, Cary Grand, şi „Who Was That Lady?” alături de Dean Martin.

Are roluri şi în „Spartacus” (1960), urmat în scurtă vreme de „The Great Impostor”.

Au urmat comediile „Goodbye, Charlie”, „The Great Race” şi „Boeing Boeing”. După ce mai apare vreme de câţiva ani în diverse producţii de televiziune, în 1973.

Retragerea și revenirea

Tony Curtis îşi anunţă retragerea din cinematografie. Dar, în scurt timp revine pe platourile de filmare, însă peliculele realizate ulterior nu mai au acelaşi succes, precum cele din anii ’50-’60.

Printre ultimele filme în care joacă, se numără: „Tarzan in Manhattan” (1989); „Prime Target” (1991); „Naked in New York” (1994); „Marilyn’s Man” (2004), „The Blacksmith and the Carpenter” (2007), „David & Fatima” (2008).

S-a stins din viaţă la 29 septembrie 2010.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola