Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prusacul care a vrut să împace creştinismul, islamismul şi iudaismul la 1779
Articole online

Prusacul care a vrut să împace creştinismul, islamismul şi iudaismul la 1779

În scrierile polemice Anti-Goeze din 1778 şi mai ales în „Educaţia neamului omenesc” din 1780, retrasează istoria creştinismului de la Vechiul la Noul Testament.

În urma disputei teologice cu pastorul Goeze din Hamburg, scrie, în 1779, poemul dramatic „Nathan Înţeleptul”, o pledoarie împotriva intoleranţei religioase şi a luptei dintre cele trei mari religii monoteiste – creştinismul, islamismul şi iudaismul.

Scriitorul, criticul de artă şi filosoful Gotthold Ephraim Lessing s-a născut la Kamenz (Lausitz), la 22 ianuarie 1729.

Tatăl său, Johann Gottfried Lessing, a fost pastor al bisericii din Kamenz şi autor a numeroase lucrări teologice.

După absolvirea şcolii latine din Kamenz, în 1741, Lessing a urmat cursurile şcolii princiare St. Afra din Meissen (1741-1746).

Ca student în teologie şi, apoi, în medicină la Leipzig, audiază mai multe prelegeri de filosofie şi filologie şi este atras de farmecul teatrului, intrând în legătură cu trupa Carolinei Neuber, care-i reprezintă, în 1748, prima piesă, „Tânărul savant”.

După o serie de încercări dramatice neizbutite („Misoginul” – 1748, „Fata bătrână” – 1748) şi încă câteva poezii, fabule şi epigrame fără ecou, se refugiază la Wittenberg.

În aprilie 1752, obţine titlul de magistru în filosofie al Universităţii din Wittenberg, iar în noiembrie, la Berlin, începe publicarea celor 333 de „Scrisori referitoare la literatura cea mai nouă”, scrise în colaborare cu scriitorul şi editorul Friedrich Nicolai (1733-1811) şi filosoful Moses Mendelssohn (1729-1786).

Tot la Berlin concepe proiectul Bibliotecii teatrale (rămas neterminat), o istorie a teatrului din toate timpurile.

În 1761, pentru a scăpa de stresul financiar, acceptă postul de secretar al generalului prusac Tauentzien şi pleacă la Breslau.

Revine la Berlin în 1765 şi, după un an, este chemat la Teatrul Naţional din Hamburg.

Desfiinţarea teatrului, în 1768, îl aruncă din nou în nesiguranţă şi lipsuri materiale.

În această situaţie, este nevoit să primească postul de bibliotecar la Wolfenbuettel, în slujba ducelui de Braunschweig.

În 1771, scrie tragedia „Emilia Galotti”, prima lui piesă politică plină de patos revoluţionar.

Între 1775-1776, îl însoţeşte pe fiul ducelui într-o călătorie în Italia.

 În ultimii ani ai vieţii, Lessing a fost tot mai preocupat de problemele teologice.

A murit în timpul unei călătorii la Braunschweig, în ziua de 15 februarie 1781.

Sursa: Agerpres

 

Registration

Aici iti poti reseta parola