Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Propunerile pentru organizarea unei reuniuni de lucru privind negocierile sovieto-americane, transmisă de ambasadorul URSS în vizită la București
Articole online

Propunerile pentru organizarea unei reuniuni de lucru privind negocierile sovieto-americane, transmisă de ambasadorul URSS în vizită la București

La 20 februarie 1985, Constantin Oancea, viceministru al Afacerilor Externe, a primit vizita lui Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la București. Au fost prezente următoarele persoane: E.I. Vorobiov, secretar I la Ambasada sovietică și I. Ene, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Propunerile pentru organizarea unei reuniuni de lucru privind negocierile sovieto-americane, transmisă de ambasadorul URSS în vizită la București

„În conformitate cu instrucțiunile conducerii sovietice, E.M. Tiajelnikov a comunicat că partea sovietică propune ca reuniunea de lucru a vice-miniștrilor afacerilor externe ai statelor participante la Pactul de la Varșovia, privind negocierile sovieto-americane de la Geneva, să aibă loc la Moscova, la 1 martie 1985.”

Delegația sovietică urma să fie condusă de C.M. Kornienko, prim-adjunct al ministrului afacerilor externe

„Viceministrul român al Afacerilor Externe este așteptat la Moscova la 28 februarie anul curent (1985), însoțit de 1-2 colaboratori. La reuniune poate participa și ambasadorul T. Dudaș. Se preconizează că întâlnirea în cauză va avea loc pe parcursul unei singure zile.”

Ambasadorul sovietic a solicitat să fie informat în timp util cu privire la membrii care compun delegația română și data sosirii lor la Moscova.

Răspunzând unor întrebări, Tiajelnikov a precizat că tema reuniunii de lucru va fi „schimbul de opinii privind noile negocieri sovieto-americane de la Geneva”.

„Din câte știm, se preconizează ca mai întâi C. Kornienko să prezinte o notă privind problema în cauză, iar apoi ceilalți miniștri adjuncți vor prezenta opiniile țărilor lor. Nu este planificată pregătirea unui document oficial; poate fi pregătită o scurtă declarație de presă.”

„Constantin Oancea i-a mulțumit [lui Tiajelnikov] pentru această informație și a precizat că va fi comunicată conducătorilor noștri. El a declarat că întâlnirea viceminiștrilor nu anulează valabilitatea propunerii Partidului Comunist Român de a organiza, la nivelul liderilor partidelor din statele participante la Pactul de la Varșovia, o reuniune multilaterală sau, dacă acest lucru nu este posibil, o reuniune bilaterală. Această precizare este făcută mai ales pentru a sublinia importanța remarcabilă pe care conducerea noastră o acordă acestei probleme. În consecință, sperăm că mesajul tovarășului Nicolae Ceaușescu adresat tovarășului Konstantin Cernenko va primi un răspuns adecvat.”

„E. Tiajelnikov a avut amabilitatea de a solicita din nou să fie informat despre vizita în țara noastră a ministrului afacerilor externe din Mozambic, partea sovietică fiind interesată în mod deosebit să primească informații despre situația internă din acea țară.”

Registration

Aici iti poti reseta parola