Evenimentul Istoric > Articole online > Procuratura bulgară va ancheta toate privatizările de după căderea comunismului
Articole online

Procuratura bulgară va ancheta toate privatizările de după căderea comunismului

Ivan Gheşev

Întregul proces de privatizare care a urmat căderii comunismului va fi revizuit, potrivit unui ordin emis de noul procuror general al Bulgariei, relatează presa locală.

În ianuarie 1995, Guvernul socialist care a venit la putere în Bulgaria a lansat un program de privatizare în masă.

În cursul primului val al acestui program, care s-a încheiat în iunie 1997, circa un sfert dintre companiile publice bulgare au fost parţial privatizate.

După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupţia, din cauza suspiciunilor privind neregulile.

Agenţia bulgară pentru privatizare a înregistrat până la sfârşitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemnează ziarul 24 Ceasa.

În momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% dintre proprietăţile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix faţă de moneda unică europeană, 1 euro = 1,95583 leva – n. red.).

Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania şi alte ţări.

Biroul procurorului general Ivan Gheşev a precizat că acesta a încredinţat ancheta Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS).

Decizia lui Gheşev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât şi de Partidul Socialist şi partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziţie.

Noul procuror general, care şi-a preluat funcţia în decembrie anul trecut, a decis revizuirea privatizării după mai multe percheziţii şi alte operaţiuni împotriva unui magnat al jocurilor de noroc, a unor vameşi şi a altor suspecţi.

Registration

Aici iti poti reseta parola