Prințul de Hanovra vrea să-și recupereze castelul vândut de fiu-su pe un euro

 

Trei domenii, printre care un castel la Marienburg, în Saxonia Inferioară, au ajuns subiect de ceartă familială între șeful casei de Hanovra și fiul său cel mare.

Deși vremea turnirurilor medievale a trecut de mult, rivalitățile între prinți au rămas. După cum o dovedește în Germania cazul lui Ernst August de Hanovra, care i-a intentat proces fiului său, pe care îl cheamă tot Ernst August de Hanovra.

Certat de mai mulți ani de zile cu progenitura sa, șeful casei de Hanovra dorește să recupereze domeniile istorice ale dinastiei Welf, vândute în 2018, potrivit unui anunț făcut de tribunalul din Hanovra și citat de AFP.

În vârstă de 66 de ani, șeful uneia dintre cele mai importante familii aristocratice din Europa cere revocarea donația proprietății de la Marienburg și donațiile altor bunuri istorice, făcute de fiul său, de 37 de ani, între 2004 și 2007, în cadrul unei succesiuni anticipate.

Potrivit instanței, Ernst August de Hanovra îi reproșează fiului său – pe care îl acuză de „ingratitudine grosolană” – că a „adus atingere gravă drepturilor, bunurilor și intereselor petentului” încercând să transfere bunurile – printre care se află mobilă și obiecte de artă – din stăpânirea Casei de Hanovra sub controlul său personal, excluzându-l pe tatăl său.

Aceste bunuri sunt evaluate de tată la aproximativ cinci milioane de euro.

Prințul Ernst August de Hanovra tatăl a fost căsătorit cu prințesa Caroline de Monaco, însă cei doi s-au despărțit în anul 2009.

Fiul, care consideră că acuzațiile aduse de tată sunt false și lipsite de fundament, nu a dorit să comenteze prea mult cu privire la familia sa, dorind „să-mi protejez tatăl”.

Ernst August fiul a cedat în 2018 vechea reședință de vară a Welfilor, un castel fortificat în stil medieval din secolul al XIX-lea, la prețul simbolic de un euro, administrației landului Saxonia Inferioară, care se angajează să renoveze și să întrețină domeniul.

Însă, odată cu opoziția tatălui, acordul negociat cu guvernul landului a căzut.

De atunci, de administrarea castelului se ocupă o fundație. Castelul, în stil neogotic, a devenit o mare atracție turistică a Germaniei, fiind deschis parțial pentru vizite ca muzeu.

Capul Casei de Hanovra se află de mai mulți ani în conflict cu fiul său cel mare, pe care îl bănuiește că vrea să delapideze bunurile din Germania ale familiei, în special terenurile și pădurile din Saxonia Inferioară.

Fiul nu și-a invitat tatăl la căsătoria cu creatoarea de modă rusoaică Ecaterina Malișeva.