Primul Țar al Rusiei și-a bătut nora fiindcă era îmbrăcată inadecvat, apoi și-a ucis fiul

 

La 16 ianuarie 1547, mult-așteptatul băiat al marelui cneaz al Moscovei Vasili a devenit primul țar al tuturor rușilor.

Ivan al IV-lea se născuse în 1530, iar la nici 17 ani împliniți a primit o moștenire grea. Din păcate, el s-a evidențiat nu doar printr-o extindere remarcabilă a imperiului, ci și prin cruzimea sa. Astfel a rămas în istorie drept Ivan cel Groaznic.

Ura sa este pusă de istorici pe seama faptului că mama sa a fost otrăvită, tatal său era decedat. De la varsta de trei ani a crescut orfan, fiind martor al unei lupte sângeroase pentru putere între boieri.

Furia

Conform history.info, cel mai grav incident care l-a avut în prim-plan a avut loc la 15 noiembrie 1581.

Când și-a văzut nora însărcinată purtând o rochie pe care a considerat-o nepotrivită, el și-a ieșit din minți și a bătut-o atât de râu încât aceasta a pierdut sarcina.

Orbit de durere, fiul său țareviciul Ivan i-a reproșat pe un ton ridicat incidentul, iar țarul l-a lovit cu un baston cu vârf de fier în cap. La 19 noiembrie este anunțată moartea tânărului Ivan de pe urma unei febre puternice.

Remuşcările

Țarul este cuprins de remușcări și nu poate să mai doarmă. Refuză să mai mănânce. La înmormântare și-ar fi izbit de mai multe ori capul de sicriul fiului său.

Era o perioadă de dezordine în viața sa personală. După moartea primei sale soții, Anastasia Romanova, în 1560, el s-a căsătorit de alte șapte ori în nici 20 de ani și a avut cel puțin nouă copii.

După moartea fiului său cel mare, Ivan îl alege pentru succesiune la tron pe fiul său mai mic, Feodor, însă sursa citată amintește că acesta era handicapat mintal.

Țarul moare la 18 martie 1584 în timpul unei partide de șah, diagnosticul fiind o afecțiune a intestinelor și a aparatului urogenital.

 

 

Parteneri