Aceste inițiale reprezintă piesa „Robotii universali ai lui Rossum”. Unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe, Čapek este cel care a pus în circulație termenul „robot” în sensul modern al cuvântului, în lucrarea sa R.U.R, în 1920.
Karel Čapek este considerat a fi scriitor de science-fiction înainte ca science-fiction-ul să devină un gen literar separat şi independent.
Scrierile sale au fost o sursă de inspiraţie pentru scriitori consacraţi de science-fiction, cum ar fi Ray Bradbury sau Dan Simmons.
Karel Čapek a descris în R.U.R. muncitori cu înfăţişare umană, a căror denumire modernă este de „android”.
Čapek era ceh, iar cuvântul „robot” este derivat din termenul ceh pentru „muncitor”.
Adaptarea dramei lui Čapek a fost difuzată de BBC, la 11 februarie 1938. Aceasta înseamnă că science fiction-ul a ajuns la TV înainte de începutul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie history.info.
Anume, tocmai în același an în care Adolf Hitler se pregătea pentru război.
La aproximativ o lună de la proiecția dramei, germanii au anexat Austria la Al Treilea Reich (așa-numitul Anschluss al Austriei). De asemenea, au pregătit un plan pentru invadarea Cehoslovaciei.
Adaptarea TV i-a avut ca interpreţi pe Derek Bond, Harvey Braban, William Lyon Brown și alţi aproximativ 10 alți. Emisiunea a durat aproximativ 35 de minute și a fost realizată în alb-negru.