Evenimentul Istoric > Articole online > Primul program TV de science fiction din istorie
Articole online

Primul program TV de science fiction din istorie

La 11 februarie 1938 a fost difuzat primul program TV de science-fiction din istorie. A fost o adaptare a dramei de science-fiction R.U.R, a scriitorului, dramaturgului şi criticului Karl Čapek.

Aceste inițiale reprezintă piesa „Robotii universali ai lui Rossum”. Unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe, Čapek este cel care a pus în circulație termenul „robot” în sensul modern al cuvântului, în lucrarea sa R.U.R, în 1920.

Karel Čapek este considerat a fi scriitor de science-fiction înainte ca science-fiction-ul să devină un gen literar separat şi independent.

Scrierile sale au fost o sursă de inspiraţie pentru scriitori consacraţi de science-fiction, cum ar fi Ray Bradbury sau Dan Simmons.

Karel Čapek a descris în R.U.R. muncitori cu înfăţişare umană, a căror denumire modernă este de „android”. 

Čapek era ceh, iar cuvântul „robot” este derivat din termenul ceh pentru „muncitor”.

Adaptarea dramei lui Čapek a fost difuzată de BBC, la 11 februarie 1938. Aceasta înseamnă că science fiction-ul a ajuns la TV înainte de începutul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie history.info

Anume, tocmai în același an în care Adolf Hitler se pregătea pentru război.

La aproximativ o lună de la proiecția dramei, germanii au anexat Austria la Al Treilea Reich (așa-numitul Anschluss al Austriei). De asemenea, au pregătit un plan pentru invadarea Cehoslovaciei.

Adaptarea TV i-a avut ca interpreţi pe Derek Bond, Harvey Braban, William Lyon Brown și alţi aproximativ 10 alți. Emisiunea a durat aproximativ 35 de minute și a fost realizată în alb-negru.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola