Evenimentul Istoric > Articole online > Primul preşedinte american a avut 316 sclavi. Ce a scris în testament în legătură cu aceştia
Articole online

Primul preşedinte american a avut 316 sclavi. Ce a scris în testament în legătură cu aceştia

Ar fi putut deveni preşdinte pentru un al treilea mandat, dar a decis să se retragă după cel de-al doilea.

Astăzi, această retragere voluntară este considerată drept un exemplu de republicanism şi un bun model pentru restricţia actuală, potrivit căreia preşedinţii Statelor Unite pot avea maximum două mandate prezidenţiale.

Washington s-a retras la domeniul său Mount Vernon, de-a lungul râului Potomac, nu departe de capitala americană Washington, care până la urmă îi poartă numele.

Plantaţia

Pe acest domeniu, Washington avea o casă mare şi o plantaţie, care erau, bineînţeles, întreţinute de sclavi.

În momentul morţii lui Washington, pe acest domeniu trăiau 316 sclavi. În testamentul pe care l-a lăsat, Washington  a prevăzut şi eliberarea tuturor sclavilor, dar doar după moartea văduvei sale, Martha.

Este foarte posibil ca Washington să fi murit în urma unei maladii care a progresat după ce el şi-a tăiat domeniul în lung şi înalt inspectându-şi plantaţiile, în zăpadă, măzăciche şi ploaie îngheţată.

Când s-a întors în casă s-a aşezat la masă fără a-şi schimba hainele deja ude. A doua zi, îl durea gâtul deja. Boala s-a agravat, iar el a primit îngrijiri nepotrivite.

A decedat în seara acelei zile şi a fost înmormântat pe proprietatea sa, Mount Vernon.

Ales în unanimitate

Ca preşedinte, Washington a încercat să unească naţiunea şi să protejeze interesele noii republici în ţară şi străinătate. În 1792 a fost reales în unanimitate.

George Washington s-a născut la 22 februarie 1732, în comitatul Westmoreland (statul Virginia), situat pe râul Bridges Creek, într-o familie care trăia pe o plantație și unde a primit o educație aleasă, bazată pe morală, maniere și cunoștințele necesare unui „gentleman” din statul american Virginia al secolului al XVIII-lea.

A frecventat cursurile școlare de la vârsta de șapte ani până la 15 ani, petrecându-și timpul la ferma Ferry de pe râul Rappahannock. După decesul tatălui său în 1743, George Washington a fost asistentul inspectorului comitatului, Prince William.

În 1748, este invitat să ajute la topografierea terenurilor la vest de Blue Ridge, o ramură a munților Appalache. 

În 1749 este numit la primul său post public, topograf al ținutului nou-creat Culpeper County. 

În decembrie 1753, guvernatorul Virginiei, Robert Dinwiddie, îi cere lui Washington să transmită un ultimatum francezilor la frontieră, pe râul Ohio. Cele două mari puteri coloniale, Marea Britanie și Franța, se îndreptau rapid către un conflict la scară mondială. Raportul lui Washington asupra întregii situații este extrem de citit de ambele părți ale Atlanticului.

Fapte de arme

În 1754, a devenit locotenent-colonel și apoi colonel, comandând trupe în Virginia și Carolina de Nord. 

În 1755, Washington este numit adjunct al generalului britanic Edward Braddock în expediția Monongahela, pentru recucerirea zonei Ohio.

 În urma acestei acțiuni, lui Washington i se încredințează comanda unei zone dificile de frontieră în munții Virginiei, unde este recompensat prin numirea în funcția de comandant al tuturor forțelor coloniei Virginia. 

În 1758, conduce expediția militară care îi silește pe francezi să evacueze Fort Duquesne și duce la întemeierea britanicului Pittsburgh. În același an, Washington demisionează din serviciul militar activ și petrece următorii 16 ani ca proprietar de plantație și politician în Virginia.

Congresul creează Armata Continentală la 14 iunie 1775. 

Comandant Suprem

Propus de către John Adams de Massachusetts, Washington este astfel numit „General Maior” și ales, la 15 iunie 1775, la Philadelphia de către Congres pentru a fi „Comandant Suprem”. Washington preia comanda Armatei Continentale pe câmpul din Cambridge, Massachusetts, în 1775, în timpul asediului orașului Boston, deja în desfășurare.

Ajutat deLa Fayette și Rochambeau (voluntari europeni), Washington i-a înfrânt pe englezi la Trenton, Yorktown (1781). Luptele au continuat până în 1783, an în care, prin Tratatul de la Versailles, Anglia a fost nevoită să recunoască independența fostelor sale colonii.

La 17 septembrie 1787, a fost redactată Constituția federală, care introducea sistemul prezidențial de guvernământ. George Washington a fost ales ca prim președinte al Uniunii la 30 aprilie 1789 (reales în 1792).

 

Registration

Aici iti poti reseta parola