Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Primul om din lume ucis de rechin
Articole online

Primul om din lume ucis de rechin

Un bărbat mort în urmă cu 3.000 de ani, probabil între 1370 și 1310 î.Hr., este cea mai veche victimă cunoscută a unui atac de rechin.

Oamenii de știință au reușit să descifreze secretele scheletului său, desccoperit în Japonia, în apropiere de marea interioară Seto.

Ei au descoperit aproape 800 de răni, ale căror caracteristici indică faptul că victima era încă în viață în momentul atacului, explică The Independent.

„Mâna sa stângă a fost smulsă probabil într-un gest de apărare”, presupune echipa de cercetători.

Analizând rănile, „situate în principal pe brațe, pe picioare, pe piept și pe abdomen”, oamenii de știință au afirmat că ipoteza unui conflict uman poate fi exclusă, la fel și atacul unor animale mai obișnuite, cum sunt cele de pradă sau cele care se hrănesc cu cadavre.

„Victima are cel puțin 790 de leziuni traumatice perimortem, caracteristice unui atac de rechin, printre care incizii osoase profunde, perforări, tăieturi și fracturi provocate de un obiect tăios.”

Utilizând deopotrivă cunoștințele arheologice și tehnicile medico-legale, grupul internațional al oamenilor de știință a recreat cu atenție ceea ce s-a petrecut cu prilejul acestei întâlniri tragice a unui om cu un rechin.

În studiul lor, publicat în Journal of Archeological Science: Reports, rănile au fost cartografiate pe un model al unui schelet uman 3D, pentru a facilita vizualizarea și analiza.

Descoperirea osemintelor a avut loc cu ocazia unui studiu al probelor traumatismelor violente pe schelete de oameni preistorici realizat la Universitatea din Kyoto.

Astfel, a fost descoperit acest bărbat adult complet mutilat, botezat de oamenii de știință Tsukumo nr. 24.

Rezultatele cercetărilor indică faptul că trupul său a fost recuperat la scurt timp după atac și îngropat alături de familia sa într-un cimitir.

Oamenii de știință au precizat că scheletului îi lipsea piciorul drept și că piciorul stâng fusese așezat deasupra corpului, în poziție inversată.

„La început am fost intrigați de ce ar fi putut provoca cele 790 de răni profunde și crestate. Erau atât de multe și totuși a fost îngropat în cimitirul comunității, la situl Tsukomo”, au declarat J. Alyssa White și Rick Shulting de la Universitatea Oxford, într-un comunicat.

Pe baza caracteristicilor și a repartiției urmelor de dinți, oamenii de știință cred că specia responsabilă de atac este fie un rechin tigru, fie un rechin alb.

„Această descoperire oferă nu doar o nouă perspectivă asupra Japoniei antice”, crede Mark Huston, co-autor al studiului. „Este și exemplu rar în care arheologii sunt capabili să reconstituie un episod dramatic din viața unei comunități preistorice.”

Registration

Aici iti poti reseta parola