Primul om congelat care așteaptă învierea

 

Pe 12 ianuarie 1967, James Bedford devenea primul om din istorie mort și congelat, cu speranța că medicina va progresa într-atât încât să-i vindece cancerul și să-l readucă la viață.

Cu mii de ani în urmă, egiptenii au crezut că pot învinge timpul prin îmbălsămarea trupurilor.

De pe la jumătatea secolului al XX-lea, oamenii au devenit pasionați de criogenizare: păstrarea intactă a corpurilor la temperaturi scăzute, până când știința va descoperi leacurile la bolile din cauza cărora au decedat. Inclusiv elixirul tinereții.

Primul care a încercat marele salt criogenic, pe 12 ianuarie 1967, a fost un american de 73 de ani: profesorul de psihologie James Bedford.

De mai mulți ani, acesta suferea de un cancer la rinichi incurabil. Convins că, în viitor, medicina va evoluat într-atât încât să descopere tratamentul maladiei sale, Bedford a cerut apropiaților săi să fie congelat dacă moare și să fie readus la viață (!) atunci când un remediu eficient va fi inventat.

În 1965, atenția lui Bedford a fost trezită de anunțul unui anume Ev Cooper, a cărui companie, Life Extension Society, care oferea unui voluntar posibilitatea de a fi criogenizat gratuit.

Medicul psiholog nu a dat curs ofertei, pus pe gânduri de faptul că respectiva firmă vorbea de o congelare „pe termen scurt” și de „aparatură de bază”, deci nu foarte sofisticate.

Bedford lasă prin testament suma de 100.000 de dolari pentru a fi criogenizat de către chimistul Robert Prehoda (care va publica în 1969 o carte cu titlul „Suspended Animation), de doctorul Dante Brunoi și de Robert Nelson (președintele Criyionics Society din California). Acesta din urmă a scris și el o carte, „Am înghețat primul om”.

Pe 12 ianuarie, când Bedford a murit în urma generalizării cancerului, care îi cuprinsese și plămânii, trupul său nici nu a apucat să se răcească, pentru că medicii s-au și apucat de lucru.

Corpul a fost golit de sânge și injectat cu un lichid (15% dimetil sulfoxid și 85% soluție Ringer) despre care se credea că permite congelarea pe termen lung.

În prima fază, trupul lui Bedford a fost depozitat la institutul lui Edward Hope specializat în tehnici de criogenie din Phoenix, Arizona

Ulterior, el a fost mutat în mai multe locuri, ajungând în final la Life Foundation Alcor Extension, unde se află și acum, alături de alți o sută de pacienți congelați și vreo treizeci de animale de companie. Cu toții așteaptă învierea.