Evenimentul Istoric > Articole online > Primul Hagi Tudose
Articole online

Primul Hagi Tudose

În rolurile principale au jucat actorii Constantin I. Nottara, Ion Petrescu, Vasile Toneanu, Constantin Radovici, Agepsina Macri, M. Giurgea şi Maria Ciucurescu.

Personajul principal este un băcan bogat, Hagi Tudose, un om de o zgârcenie care îl aduce în pragul morţii.

Băcănia este locul unde se întâlnesc personajele – epitropi, bragagiu, cârciumar, băcan, copii de mahala, toţi având un punct comun – toţi sunt păcăliţi de Hagi Tudose, care vrea să-i fure măcar puţin pe toţi, ca să adune bani, cât mai mulţi bani.

Pe lângă alte personaje – familia Gherghina şi Matache Profirel – nişte locuitori ai mahalalei care s-au îmbogăţit, tinerii Fifica, Jenică, Lenuţa şi Culai, bătrânii care îşi povestesc isprăvile din timpul zilei şi se văicăresc de dureri, în centrul acţiunii se află Hagi Tudose, care le spune tuturor care e filosofia lui de viaţă – să nu te căsătoreşti şi să nu faci copii, fiindcă sunt mai multe cheltuieli.

Bolnav, el refuză focul în cameră şi să mănânce, ca să nu facă risipă. Moare visând cu ochii deschişi grămezi de bani.

Piesa „Hagi Tudose” este cea mai veche înregistrare pe bandă magnetică a Fonotecii de Aur realizată de către Teatrul Naţional Radiofonic, fiind realizată în 1951, în regia lui Ion Şahighian, cu Nicolae Bălţăţeanu în rolul principal.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola