Evenimentul Istoric > Articole online > Primul articol din Constituţia ţărănească: Pentru un dinte ţărănist, vom răpune o falcă-ntreagă gardistă
Articole online

Primul articol din Constituţia ţărănească: Pentru un dinte ţărănist, vom răpune o falcă-ntreagă gardistă

PNŢ s-a pronunțat în perioada interbelică împotriva oricărei forme de totalitarism și, implicit, a grupărilor extremiste.

Pe această linie s-a înscris și marea manifestaţie de la Bucureşti din 31 mai 1936 care, ca şi victoria în alegerile locale desfăşurate în 16 judeţe, a demonstrat recâştigarea popularităţii PNŢ în rândurile electoratului românesc.

Iată ce scria ziarul Românul, organ al PNȚ Arad, în numărul din 7 iunie 1936:

„O sută douăzeci de mii de ţărani au intrat în zorii zilei de 31 mai, prin barierele Capitalei.

Din 11 județe, numai, au pornit aceşti 120.000 robotaşi ai pămîntului şi apariţia lor la marginile Capitalei a fost un semn că se apropie sărbătoarea dreptății.

La intrarea în Piaţa Romană, drapelul verde cu trifoiul din fire aurii, păzit de d-na Mihalache. Peste tot, fete, femei în costume naționale cu acelaşi zâmbet blajin al soției şefului partidului național-tărănesc”.

În același ziar a apărut și articolul „La aşa cap aşa căciulă”:

Garda de Fier să ia la cunoştinţă că am descoperit mijlocul cel mai potrivit pentru apucăturile ei criminale:

Ori de câte ori va încerea un atac în contra noastră, le vom aplica primul articol din Constituţia ţărănească care spune: „Pentru un dinte ţărănist, vom răpune o falcă-ntreagă gardistă”.

Această aplicare s-a făcut cu ocaziunea marei adunări ce s-a ţinut la Bucureşti în ziua de 31 Mai.

Gunoile societăţii, ce răspund la numele de „Garda de Fer” şi „Naţional Creştin”, strânse la un loc de arginții lui Hitler şi Inculeţ, au încercat să strice ordinea şi disciplina pe fier cu care 120 mii de ţărani ai Munteniei se prezentau în faţa şefului şi idolului lor Ion Mihalache, dar n-au avut timp nici să clipească, căci gărzile ţărăneşti le-a administrat corecţiunea meritată încât mai mulţi din ei n-au avut timpul să-şi culeagă măselele scoase dintr-o singură lovitură de dentiştii gărzii ţărăneşti.

Continuaţi tot astfel dlor gardişti şi gogo-cuzişti, că o să vă aranjăm noi, de o să vă treacă pofta de bătaie pentru toate zilişoarele câte le veţi mai avea.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola