Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Primii dinozauri descoperiți în Irlanda
Articole online

Primii dinozauri descoperiți în Irlanda

Oase ale unui scelidosaur cu patru picioare care mânca plante și ale unui sarcosaur cu două picioare au fost găsite pe coasta regiunii Antrim.

Rămășițele au fost descoperite inițial de către profesorul școlii și colecționarul de fosile Roger Byrne între 1980 și 2000. El le-a donat Muzeului Ulster.

Acum au fost confirmate că aparțin dinozaurilor pentru prima dată de experți de la Universitatea din Portsmouth și Universitatea Queen’s Belfast.

Se așteaptă ca Muzeul Ulster să expună fosilele atunci când se redeschide după ridicarea restricțiilor impuse din cauza coronavirusului.

„Unul este foarte dens și robust, tipic unui mâncător de plante. Celălalt este subțire, cu pereți osoși subțiri și caracteristici găsite doar la dinozaurii prădători cu două picioare, numiți teropode”, a spus Smyth.

„În ciuda faptului că sunt fragmentare, aceste fosile oferă o perspectivă valoroasă asupra unei perioade foarte importante în evoluția dinozaurilor, în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. În acest moment, dinozaurii încep să domine într-adevăr ecosistemele terestre ale lumii”.

Profesorul David Martill, cercetător implicat în studiu, a declarat că cele două specii confirmate că provin din Irlanda sunt precum creta și brânza.

El a spus că sarcosaurul era un animal spectaculos, cu cap mare și două picioare puternice.

Apoi, este și scelidosaurusul, care era un animal puternic împodobit cu țepi. Era un erbivor, dar avea se lupta bine dacă un carnivor îi făcea probleme.

„Avea gura plină de dinți zimțate ascuțiți ca un aparat de ras”, a spus Martill.

Scelidosaurul alerga pe patru picioare cu picioarele din spate mai înalte decât capul.

Conducătorul cercetării, dr. Mike Simms, a spus: „Cele două fosile de dinozauri pe care le-a găsit Roger Byrne au fost probabil duse în larg, vii sau morți, scufundându-se pe fundul mării jurasice unde au fost îngropate și fosilizate”.

„Aceasta este o descoperire extrem de semnificativă”, a spus Simms

Constatările, publicate în Proceedings of the Geologists Association, fac parte dintr-un proiect mai amplu de documentare a rocilor jurasice din Irlanda de Nord.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola