Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Primele cuvinte cu care a debutat prima emisiune radio: „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”
Articole online

Primele cuvinte cu care a debutat prima emisiune radio: „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”

Prima emisiune radio a fost urmară de un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ”Un suflet nou”, relatează  radioromaniacultural.ro şi romania-actualitati.ro.

Prima crainică a fost Margareta Marinescu.

Succes peste așteptări

Începuturile radiofoniei românești sunt legate de necesitățile Armatei.

„În anul 1908 s-a înființat la Constanța un post de radiotelegrafie, care aparținea de Serviciul Maritim Român și avea drept scop supravegherea Mării Negre. Prima emisiune experimentală de radio în limba română s-a transmis pe 19 noiembrie 1925 (…) Societatea Română de Radio a luat naștere în martie 1928 și imediat a cumpărat un imobil modest în strada General Berthelot nr. 60 din București – adică sediul în care se află și astăzi. Prima emisiune oficială a postului s-a difuzat în după-amiaza zilei de 1 noiembrie 1928 – iar succesul a fost peste așteptări”, potrivit istoricului Adrian Cioroianu.

„În acea primă oră de program s-a difuzat muzică, apoi un buletin de știri, un buletin meteorologic, știri sportive și chiar s-au recitat și versuri (…). radioul național s-a dezvoltat exploziv în anii ’30 ai secolului trecut.

De atunci, toate momentele importante ale istoriei noastre s-au oglindit în transmisiunile în eter ale postului. Prin radio au anunțat legionarii – pe 21 septembrie 1939 – asasinarea prim-ministrului Armand Călinescu.

Tot prin radio s-a transmis, în seara zilei de 23 august 1944, acel mesaj repetat din sfert în sfert de oră și care spunea „Atenție, atenție! Vom transmite un comunicat important pentru țară!” – după care, la ora 10 a serii, s-a transmis Proclamația către țară a Regelui Mihai.

În următoarea zi, pe 24 august 1944 la ora 16.20, un bombardament german masiv a distrus sediul din strada general Berthelot și a ucis mulți dintre redactorii prezenți la program”, relatează Cioroianu.

Doar câteva ore pe zi

La început, Radio Bucureşti (cum era cunoscută Societatea) avea emisiuni doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice. Avea doar 17 angajaţi.

Treptat au apărut şi primele emisiuni complexe („Ora copiilor”, „Ora veselă”, „Ora femeilor”, „Cronica muzicală”, „Cronica dramatică”, „Poşta amatorilor”).
La 4 noiembrie, Victoria Mierlescu devine primul actor invitat la microfon, cu un recital de versuri, iar la 9 noiembrie apare primul număr al revistei ”Radiofonia”, publicaţia oficială a societăţii, potrivit srr.ro.

Diversificare

Numit director muzical al Radioului, Mihail Jora înfiinţează Orchestra Radiodifuziunii Române, al cărei prim concert simfonic radiodifuzat a fost susţinut la 30 noiembrie.

Diversificarea emisiunilor a continuat, astfel că la 8 decembrie a fost transmisă prima emisiune pentru femei.

Istoric

Preocupări privind înfiinţarea unui post de radio au existat încă din 1925, când a luat fiinţă Asociaţia Prietenilor Radiofoniei, grupare condusă de profesorul Dragomir Hurmuzescu, directorul Institutului Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola