Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima mare vedetă care a recunoscut că are SIDA
Articole online

Prima mare vedetă care a recunoscut că are SIDA

Cu acest anunț, Hudson a devenit prima mare celebritate care a ieșit în public cu un astfel de diagnostic. Primele cazuri de SIDA, o afecțiune a sistemului imunitar uman, au fost raportate la bărbații homosexuali din Statele Unite la începutul anilor ’80.

În momentul morții lui Hudson, SIDA nu fusese înțeleasă pe deplin de comunitatea medicală și boala a fost stigmatizată de publicul larg ca o afecțiune care afectează doar bărbații gay, consumatorii de droguri intravenoase și persoanele care au primit transfuzii de sânge contaminat.

 

Hudson s-a născut Roy Harold Scherer, Jr., pe 17 noiembrie 1925, în Winnetka, Illinois. A ajuns la la faimă în anii ’50, jucând în filme precum Giant (1956), pentru care a primit o nominalizare la premiile Oscar și A Farewell to Arms (1957).

Aspectul și farmecul lui Hudson au fost folosite în Pillow Talk din 1959 și în alte câteva comedii romantice pe care le-a făcut cu Doris Day la începutul anilor ’60.

În anii ’70, Hudson a jucat în celebrul serial TV McMillan and Wife.

La începutul anilor 1980, a început să se confrunte cu probleme de sănătate și a fost supus unei operații de bypass cardiac.

Ultimul rol de televiziune a fost o parte recurentă la Dinastia din 1984 până în 1985.

În iulie 1985 Hudson a fost internat în Paris. Unele reportaje au indicat că suferă de cancer la ficat.

Cu toate acestea, pe 25 iulie, Hudson a emis un comunicat de presă în care a declarat că avea SIDA și a fost în Franța pentru tratament.

Hudson, care a avut o căsătorie de trei ani în anii 1950 cu o femeie care fusese secretarul agentului său, era homosexual, deși nu a vorbit niciodată în public despre sexualitatea sa.

Hudson a murit la 2 octombrie 1985, la 59 de ani la Beverly. Hills, California.

Moartea sa a a atras atenția asupra unei epidemii care a continuat să ucidă milioane de bărbați, femei și copii din toate mediile din întreaga lume.

Prietena lui Hudson, Elizabeth Taylor a devenit activistă SIDA și a adunat comunitatea hollywoodiană pentru a strânge milioane pentru cercetare, scrie history.com.

Citește și Operațiunea „Denver”: campania de dezinformare a KGB și STASI privind SIDA

 

Registration

Aici iti poti reseta parola