Evenimentul Istoric > Articole online > Prima formă de integrare europeană a inclus aproape jumătate din Africa, la fondare, în 1958
Articole online

Prima formă de integrare europeană a inclus aproape jumătate din Africa, la fondare, în 1958

Într-o vreme în care Comunitatea Economică Europeană a fost creată (la 1 ianuarie 1958), Franţa şi Belgia deţineau încă enorme posesiuni coloniale în Africa.

La 1 ianuarie 1958 a intrat în vigoare Tratatul de la Roma, potrivit căruia au fost create două organizaţii: Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (EURATOM).

Primii membri ai acestor două organizaţii erau Republica Federală Germania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg. Prin Tratatul de la Roma au încheiat o uniune vamală, scrie history.info.

În numele Germaniei, contractul a fost semnat de celebrul cancelar german Konrad Adenauer, care, ulterior, într-un sondaj realizat în 2003, a fost desemnat cel mai important german din toate timpurile.

Primul preşedinte al Comisiei Europene, începând cu 1 ianuarie 1958 a fost germanul Walter Hallstein.

Primul preşedinte al Parlamentului European era celebrul Robert Schuman.

Pentru că la acel moment Franţa şi Belgia încă mai aveau enorme posesiuni coloniale în Africa, CEE a inclusis, într-un fel, şi aceste regiuni.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola