Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima căsătorie între persoane de același sex din SUA
Articole online

Prima căsătorie între persoane de același sex din SUA

Marcia Kadish, 56 de ani, și Tanya McCloskey, 52 de ani, din Malden, Massachusetts, își oficializează relația, pe 17 mai 2004, la Primăria Cambridge din Massachusetts, devenind primii parteneri de același sex căsătoriți legal în Statele Unite.

De-a lungul zilei, alte 77 de cupluri de același sex s-au căsătorit în întregul stat, iar alte sute au solicitat licențe de căsătorie. Ziua a fost caracterizată ca o mare sărbătoare și doar câteva dintre protestele așteptate s-au materializat.

La 18 noiembrie 2003, Curtea Supremă din Massachusetts a constatat neconstituționalitatea interzicerii de către stat a căsătoriei între persoane de același sex, hotărând că statul nu putea nega protecțiile, beneficiile și obligațiile conferite de căsătoria civilă către două persoane de același sex care doresc să se căsătorească.

Decizia a citat interdicția constituției de stat de a crea cetățeni de clasa a doua.

Apoi, instanța a acordat statului 180 de zile pentru a schimba legea. Eforturile unor legiuitori de a introduce un amendament la Constituția statului care interzice căsătoria între persoane de același sex, dar recunoscând uniunile civile, au fost înfrânate.

Căsătoria între persoane de același sex a devenit legală în toate cele 50 de state la 26 iunie 2015, după ce Curtea Supremă s-a pronunțat în cazul Obergefell v. Hodges,unde afirmă că statele trebuie să elibereze licențe de căsătorie cuplurilor de același sex și să recunoască căsătoriile de același sex efectuate în alte jurisdicții.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola