Evenimentul Istoric > Articole online > Prevederile Ordonanței Militare nr. 10 din 27 aprilie 2020
Articole online

Prevederile Ordonanței Militare nr. 10 din 27 aprilie 2020

El a prezentat, luni, măsurile prevăzute în Ordonanţa militară nr. 10.

„Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în intervalele orare 7,00 – 11,00 şi 19,00 – 22,00 pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, cu excluderea oricăror activităţi fizice colective, cât şi pentru nevoile animalelor de companie/animalelor domestice”, a declarat Marcel Vela.

De la data publicării în Monitorul Oficial

În aceste situaţii, pentru verificarea motivelor deplasărilor se aplică în mod corespunzător dispoziţiile Ordonanţei militare nr. 3 şi ale prevederilor din aceasta cu privire la prevenirea răspândirii COVID-19.

Măsurile se vor aplica de la data publicării Ordonanţei militare nr. 10 în Monitorul Oficial.

De asemenea, operatorii economici îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi pentru a asigura cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale orare menţionate.

Potrivit documentului, circulaţia va permisă în afara locuinţei sau gospodăriei – indiferent de intervalul orar – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani dacă acestea se deplasează în interes profesional.

„Pot să se deplaseze în situaţia în care au nevoie de asistenţă medicală, care nu poate fi amânată sau efectuată de la distanţă, folosind mijloace de transport. De asemenea, pot face deplasări pentru activităţi agricole sau pentru comercializarea produselor agroalimentare”, a spus Vela.

Ordonanţa militară nr. 10 prevede la art. 1

„(1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/ gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos.

(2) Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/ gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/ gospodărie şi locul/ locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art. 1 alin. (1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
  2. b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/ susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
  3. c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
  4. d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 7,00 – 11,00 şi 19,00 – 22,00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/ gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/ domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
  2. b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
  3. c) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Registration

Aici iti poti reseta parola