Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele SUA, cu două gloanțe în corp, le spune gărzilor să nu-i rănească asasinul
Articole online

Președintele SUA, cu două gloanțe în corp, le spune gărzilor să nu-i rănească asasinul

Președintele William McKinley se afla la al doilea mandat, când pe 6 septembrie 1901, la Expoziția Pan-Americană de la Buffalo, New York, un anarhist în vârstă de 28 de ani, pe nume Leon Czolgosz, se apropie de el și îi trage două gloanțe în piept.

Înainte de a se prăbuși, președintele a mai putut spune: „Ai grijă cum îi spui soției mele”.

Czolgosz a avut intenția de a trage un al treilea glonț, dar a fost pus la pământ de garda de corp a lui McKinley.

Președintele, încă conștient, le-a spus gardienilor să nu-l rănească pe atacator.

Alți însoțitori prezidențiali l-au dus rapid pe McKinley la spital, unde s-au găsit două răni de glonț: unul îi perforase superficial sternul și celălalt îi intrase periculos în abdomen.

El a fost operat și părea să fie în curs de vindecare până la 12 septembrie. În acea zi, însă, starea președintelui s-a înrăutățit rapid și, pe 14 septembrie, McKinley a murit din cauza cangrenei care a rămas nedetectată în rana internă.

Vicepreședintele Theodore Roosevelt a fost imediat pus în funcția de președinte.

Asasinul

Czolgosz, un imigrant polonez, a crescut în Detroit și a lucrat de copil într-o fabrică de oțel. Ca tânăr, el a aderat la ideologia socialistă și anarhistă.

A susținut că l-a ucis pe McKinley pentru că era șeful a ceea ce Czolgosz credea că este un guvern corupt.

Czolgosz a fost condamnat și executat pe scaunul electric la 29 octombrie 1901.

Ultimele cuvinte ale ucigașului nepocăit au fost, potrivit history.com: „L-am omorât pe președinte pentru că era dușmanul oamenilor buni – oamenii muncii”. Electrocutarea sa ar fi fost filmată de Thomas Edison.

Pe 16 septembrie, după ce a avut o o ceremonie demnă de un președinte din Washington, D.C., sicriul lui McKinley a fost transportat cu trenul în orașul său natal, Canton, Ohio, pentru înmormântare.

Registration

Aici iti poti reseta parola