Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele SUA, cu două gloanțe în corp, le spune gărzilor să nu-i rănească asasinul
Articole online

Președintele SUA, cu două gloanțe în corp, le spune gărzilor să nu-i rănească asasinul

Înainte de a se prăbuși, președintele a mai putut spune: „Ai grijă cum îi spui soției mele”.

Czolgosz a avut intenția de a trage un al treilea glonț, dar a fost pus la pământ de garda de corp a lui McKinley.

Președintele, încă conștient, le-a spus gardienilor să nu-l rănească pe atacator.

Alți însoțitori prezidențiali l-au dus rapid pe McKinley la spital, unde s-au găsit două răni de glonț: unul îi perforase superficial sternul și celălalt îi intrase periculos în abdomen.

El a fost operat și părea să fie în curs de vindecare până la 12 septembrie. În acea zi, însă, starea președintelui s-a înrăutățit rapid și, pe 14 septembrie, McKinley a murit din cauza cangrenei care a rămas nedetectată în rana internă.

Vicepreședintele Theodore Roosevelt a fost imediat pus în funcția de președinte.

Asasinul

Czolgosz, un imigrant polonez, a crescut în Detroit și a lucrat de copil într-o fabrică de oțel. Ca tânăr, el a aderat la ideologia socialistă și anarhistă.

A susținut că l-a ucis pe McKinley pentru că era șeful a ceea ce Czolgosz credea că este un guvern corupt.

Czolgosz a fost condamnat și executat pe scaunul electric la 29 octombrie 1901.

Ultimele cuvinte ale ucigașului nepocăit au fost, potrivit history.com: „L-am omorât pe președinte pentru că era dușmanul oamenilor buni – oamenii muncii”. Electrocutarea sa ar fi fost filmată de Thomas Edison.

Pe 16 septembrie, după ce a avut o o ceremonie demnă de un președinte din Washington, D.C., sicriul lui McKinley a fost transportat cu trenul în orașul său natal, Canton, Ohio, pentru înmormântare.

Registration

Aici iti poti reseta parola