Evenimentul Istoric > Articole online > Președintele Rossevelt l-a salvat de la linșaj pe cel care a vrut să îl asasineze
Articole online

Președintele Rossevelt l-a salvat de la linșaj pe cel care a vrut să îl asasineze

Franklin Delano Roosevelt se afla pe bancheta mașinii decapotabile, de unde se adresa mulțimii adunate în parcul Bayfront din Miami.

Un zidar șomer și tulburat psihic s-a apropiat de el și a început să strige: ”Prea mulți oameni mor de foame!”.

Au trecut doar câteva secunde până când s-au auzit focuri de armă. Giuseppe Zangara a tras spre președinte de șase ori.

Nu l-a nimerit pe el, ci pe alte cinci persoane. Dintre acestea primarul orașului Chicago, Anton Cermak, a fost împușcat în stomac și a murit la câteva zile, scrie History.com.

Mai mulți bărbați au sărit pe Zangara și au început să îl bată cu pumnii și picioarele.

Zangara ar fi fost linșat acolo, dacă Roosevelt nu ar fi intervenit personal cerând oamenilor să se calmeze și să lase autoritățile să îl livreze justiției.

În cadrul anchetei, Zangara a susținut că nu îl ura pe Roosevelt personal, ci avea o problemă cu toți oficialii și cu toți bogații.

Avea dureri de stomac

El le-a mărturisit celor de la FBI că suferă de dureri cronice la stomac. “Având în vedere că mă doare stomacul, voiam să simtă și capitaliștii această durere prin uciderea președintelui. Mă doare stomacul de mult timp”, ar fi declarat el, notează History.com.

Sursa citată amintește că acțiunea extremă a lui Zangara reflectează mânia și frustrarea multora din clasa muncitoare americană din timpul Marii Depresii.

La momentul tentativei de asasinat, Roosevelt era președintele ales, însă încă nu depusese jurământul pentru a fi învestit în funcție. Tentativa de asasinat i-a întărit imaginea lui Roosevelt de lider puternic.

S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice secolului XX-lea pe plan național cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de al Doilea Război Mondial.

De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.

Teoriile conspiraţiei

Evident că teoriile conspirației au început să se înmulțească rapid. Cea mai răspândită a fost aceea că ținta lui Zangara nu a fost președintele, ci primarul Cermak, Zangara având conexiuni în lumea interlopă din Chicago.

Zangara a fost judecat inițial pentru tentativă de omor și condamnat la 80 de ani de închisoare.

După moartea primarului Cermak, el a fost rejudecat pentru crimă și condamnat la moarte. A fost executat pe scaunul electric la 20 martie 1933.

Registration

Aici iti poti reseta parola