Evenimentul Istoric > Articole online > Președintele ceh critică nemulțumirea Moscovei privind comemorarea invaziei sovietice din 1968
Articole online

Președintele ceh critică nemulțumirea Moscovei privind comemorarea invaziei sovietice din 1968

Într-un interviu publicat pe site-ul său web pe 27 decembrie, Zeman a numit opiniile Moscovei în opoziție cu planul țării sale drept „insolență absolută”, scriu praguemorning.cz și moldova.europalibera.org.

„Cu ceva timp în urmă, am acceptat invitația președintelui Putin la 75 de ani de la victoria celui de-al Doilea Război Mondial și acum mă gândesc dacă să merg”, a spus Zeman, care a participat la paradele militare din Moscova în anii trecuți.

Parlamentul ceh a adoptat luna aceasta un proiect de lege pentru a desemna 21 august drept „o zi care comemorează victimele invaziei și ale ocupării ulterioare de către armatele Pactului de la Varșovia”.

Zeman a semnat proiectul de lege în 13 decembrie. 

Dezamăgire la Moscova

La 18 decembrie, Ministerul rus de Externe și-a exprimat „o mare dezamăgire” față de proiectul de lege, spunând că „nu va contribui la cooperarea bilaterală de succes”.

Trupele sovietice, împreună cu cele din mai multe națiuni ale Pactului de la Varșovia – cu excepția celor ale României – au invadat Cehoslovacia în august 1968 pentru a zdrobi reformele politice și protestele anticomuniste.

Cunoscută drept ”Primăvara de la Praga”, perioada este amintită ca un moment critic din istoria secolului XX pentru populația cehă.

Moscova și-a menținut soldații în Cehoslovacia pentru următoarele două decenii, până când comunismul a fost răsturnat în 1989.

Registration

Aici iti poti reseta parola