Evenimentul Istoric > Articole online > Premieră în SUA: echipa de campanie electorală a lui Donald Trump atacă în justiţie cotidianul The New York Times
Articole online

Premieră în SUA: echipa de campanie electorală a lui Donald Trump atacă în justiţie cotidianul The New York Times

Este o premieră, iar mărul discordiei este un articol-eseu publicat în 2019, după cum explică jurnaliştii de la The New York Times. Titlul eseului era: „Adevăratul quid pro quo Trump-Rusia”.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a dat în judecată miercuri New York Times pentru defăimare pentru un articol de opinie publicat în martie 2019, care vorbea despre o înţelegere între candidatul republican şi preşedintele rus Vladimir Putin pentru a favoriza alegerea omului de afaceri în 2016.

Premieră

Redacţia cotidianului american subliniază, în articolul său care anunţă acţiunea în justiţie, că Trump ameninţă deseori cu acţiuni în justiţie îndreptate împotriva organizaţiilor medica, dar rareori le transpune în fapte.

Este pentru prima dată când Donald Trump şi echipa sa de campanie atacă pentru defăimare acest grup de presă, pe care preşedintele şi fostul magnat imobiliar newyorkez îl critică mereu de la începutul primei sale campanii prezidenţiale, în 2015.

Daune de milioane de dolari

Organizaţia ‘Donald J. Trump For President’ cere daune de milioane de dolari, conform unui document depus miercuri la Curtea Supremă a statului New York.

Afirmaţiile presupus defăimătoare sunt dintr-un articol de opinie al lui Max Frankel, fost director executiv al cotidianului între 1986 şi 1994.

„Nu era nevoie de o înţelegere secretă electorală precisă între echipa de campanie a lui Trump şi Vladimir Putin, pentru că ei aveau un acord global: sprijin pentru a o învinge pe Hillary Clinton în schimbul unei noi politici pro-ruse”, a scris el în articolul său publicat la 27 martie 2019.

Secţiunea „Opinii” a cotidianului The New York Times funcţionează separat de redacţia propriu-zisă, arată cotidianul.

Argumentul

„Când a publicat aceste afirmaţii, Times ştia bine că ele nu sunt adevărate”, a scris echipa de campanie a lui Donald Trump într-un document semnat de avocatul său, Charles Harder, fără a preciza că textul a apărut în secţiunea de opinii a ziarului.

„Cu toate acestea, Times le-a publicat, ştiind că ele sunt false şi că îşi păcăleşte cititorii”, a adăugat organizaţia.

Conform acesteia, decizia a fost luată „din cauza orientării extreme a Times şi a animozităţii sale faţă de echipa de campanie (a lui Trump)”, dar şi pentru „a influenţa în mod deplasat alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020”.

Reacţia redacţiei

„Echipa lui Trump apelează la justiţie pentru a pedepsi un editorialist pentru că a avut o opinie pe care ea o consideră inacceptabilă”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a New York Times, într-un comunicat. Cotidianul va lupta în justiţie contra acestei acţiuni.

„Din fericire, legea protejează dreptul americanilor de a exprima judecăţi şi concluzii, în special când este vorba de evenimente de importanţă pentru opinia publică”, a adăugat ea.

Trump, a cărui defăimare a presei are puţine precedente în rândul foştilor preşedinţi americani, şi-a intensificat atacurile la adresa presei, în ultimul an. El a acuzat The New York Times de trădare, a postat pe Twitter termenii de “fake news” de sute de ori şi a ameninţat cu retragerea de licente de emisie, comentează redacţia.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola