Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea toboșarului cu un singur braț care a provocat „Hysteria” în muzica rock
Articole online

Povestea toboșarului cu un singur braț care a provocat „Hysteria” în muzica rock

În 1977, apărea pe frumoasa scenă a noului val al hard rock-ului/heavy metal-ului/glam metal-ului și Def Leppard. O gașcă nebună de studenți pletoși din Sheffield (Anglia), care încerca să-și facă loc printre deja pionerii genului din Albion, precum Deep Purple, Queen, Yes, Fleetwood Mac, Black Sabbath, The Who, Led Zeppelin și mulți alții.

 

Povestea lui Rick Allen în Def Leppard a început astfel. Pe când Allen avea doar 14 ani, mama sa a răspuns în numele lui la un anunț dat de o trupă numită „Def Leppard”, deoarece band-ul căuta un toboșar, după plecarea cu cântec a lui Tony Kenning. Acesta din urmă a fost forțat de prietena sa de atunci să renunțe la trupă, din cauza faptului că, așa cum i-a spus jumătatea, nu petrece timp destul cu ea. Def Leppard avusese câteva concerte la activ, iar tinerii începuseră să rezoneze cu muzica lor.

 

Minorul cu influențe din Bonham, Moon și Rudd

 

„Leppard și-a pierdut pielea”, astfel suna anunțul trupei pentru postul de toboșar. Deja trupa era în alertă, deoarece în două săptămâni trebuia să scoată primul ei EP. Într-o zi, în beciul în care repeta „band”-ul a apărut și puștiul Rick Allen. După ce a fost puțin luat la mișto de componenții trupei, Allen le-a răspuns prin niște solouri de tobe, pasaje din compozițiile legendarilor John Bonham (Led Zeppelin), Phill Rudd (AC/DC) sau Keith Moon (The Who). Joe Elliott (voce), Steve Clark (chitară), Pete Willis (chitară) și Rick Savage (chitară bass) au rămas împietriți de talentul tânărului Rick. S-a alăturat, oficial, trupei la 1 noiembrie 1978, chiar în ziua în care împlinise vârsta de 15 ani! Un an mai târziu, acesta a renunțat la școală. Ce rocker în plină ascensiune se mai afișa ca elev, nu?

 

Colegii de trupă au renunțat și ei la slujbele pe care le aveau, deoarece Def Leppard avea multă treabă de făcut în studioul de înregistrări. În scurt timp, „Leppard” avea să cânte în deschiderea unui concert al lui Sammy Hagar, în Londra, dar și în deschiderea celor de la AC/DC!

 

În 1980, Def Leppard și-a lansat primul album – „On Through the Night” -, iar Allen devenise membru de încredere continuând să înregistreze cu trupa și să plece în turneu cu ea. În 1983, trupa s-a bucurat de un succes răsunător, odată cu lansarea albumului „Pyromania”, care face furori și în zilele noastre. Potrivit informațiilor de la acea vreme, Rick Allen era topit după femei, evident, fiind în plină faimă. Beții, femei frumoase, mașini puternice, bani. Ca orice rockstar aflat sub lumina reflectoarelor, datorită muncii sale din spatele tobelor.

 

În 1983, trupa s-a bucurat de un succes răsunător, odată cu lansarea albumului „Pyromania”, care face furori și în zilele noastre. Potrivit informațiilor de la acea vreme, Rick Allen era topit după femei, evident, fiind în în plină faimă. Beții, femei frumoase, mașini puternice, bani. Ca orice rockstar, datorită muncii sale din spatele tobelor.

 

Centura de siguranță i-a tăiat brațul

 

Însă, în după-amiaza zilei de 31 decembrie 1984, Allen a fost implicat într-un accident de mașină cu prietena sa de atunci, Miriam Barendsen, pe drumul A57 din mediul rural, la câteva mile vest de Sheffield. Conducea sub influența băuturilor alcoolice un bolid Chevrolet Corvette C4, iar la un moment dat, o altă mașină i-a tăiat calea și a pierdut controlul volanului. A lovit parapetul de pe marginea soșelei și mașina a fost proiectată de câmp. Corvette-ul s-a răsturnat, dar Allen avea centura de siguranță fixată în mod necorespunzător, fapt ce a dus la secerarea brațului său stâng. Prietena sa a supraviețiut accidentului, cu toate că a suferit leziuni la nivelul capului, gâtului și coloanei vertebrale fiind proiectată prin parbriz. Inițial, medicii i-au atașat brațul, dar din cauza deselor infecții au decis să fie reamputat. Și umărul său drept fusese rupt în urma accidentului.

 

După o lungă vreme petrecută în spital, Allen începuse să bată cu un creion în farfuriile în care îi era adusă mâncarea în salonul pe care-l ocupa. Odată ce a părăsit spitalul, Allen s-a pus din nou la tobe, dar și-a dat seama că fără brațul stâng îi este aproape imposibil să lege un ritm întreg la tobe. Într-o zi, în studio, a observat pedalierul chitaristului și i-a venit o idee. Să combine setul de tobe acustice cu unul electronic. Și-a făcut un prototip senzațional, iar la piciorul stâng îi venea câteva pedale prin intermediul cărora scotea sunetele elementelor pe care le bătea de regulă cu brațul stâng.

 

Așadar, în ciuda nefericitului eveniment din viața sa, Rick Allen a rămas de atunci toboșarul lui Def Leppard. Perioada de aur a formației a fost, în special, între 1980 și 1990, și datorită albumului „Hysteria”, lansat în 1987, ajuns numărul 1 în lume. Acesta conținând două dintre piesele-etalon ale rockului, precum „Love Bites” și „Pour Some Sugar on Me”. De-a lungul timpului, Def Leppard a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel global. (FOTO:Facebook/defleppard)

 

Registration

Aici iti poti reseta parola