Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Povestea lui Ronald, mortul îngropat care s-a întors acasă
Articole online

Povestea lui Ronald, mortul îngropat care s-a întors acasă

Avea 17 ani când s-a înrolat în rândurile Pușcașilor Marini, în 1967, 18 ani când a fost luat prizonier, 19 când i s-a organizat înmormântarea și 23 când a fost eliberat din detenție.

Ronald L. Ridgeway a fost „ucis” în Vietnam pe 25 februarie 1968. Soldatul din corpul Pușcașilor Marini s-a ales cu un glonț în umăr în timpul luptelor sălbatice de la Khe Sanh.

Bătălia de la Khe Sanh a început când nord-vietnamezii au atacat una dintre cele mai nordice garnizoane americane, situată la frontiera dintre Vietnam și Laos.

Potrivit Stars and Stripes, cei 6.000 de soldați americani au fost atacați de efective inamice estimate între 20.000 și 40.000 de oameni.

Atacul forțelor comuniste a distrus 90% dintre munițiile americane, după ce un depozit a fost aruncat în aer de tirurile de artilerie.

Familia Ridgeway a fost înștiințată că Ron a murit la datorie. Mildred, mama soldatului, a primit un steag atent împăturit, în onoarea celui căzut, după înmormântarea simbolică a acestuia, alături de alți camarazi, la cimitirul național din Saint Louis, Missouri, pe 10 septembrie 1968.

Însă, în timp ce familia îl plângea, crezându-l mort, Ron a petrecut cinci ani în cumplitele închisori nord-vietnameze, adesea în condiții de izolare totală.

A încercat să-și păstreze mintea întreagă și să se bată pentru viața lui.

Ulterior, Ridgeway va povesti că a făcut plaudism, a căpătat purici și a slăbit 25 de kilograme.

Era convins că nord-vietnamezii îl vor ucide.

În cele din urmă, Ron a fost eliberat din închisoarea Hoa Lo din Hanoi, botezată ironic „Hilton” de americani, după un acord de pace între Statele Unite și Vietnam.

Din pușcărie, Ridgeway a luat cu el, în afară de libertate, salopeta în dungi roz și gri și sandalele de cauciuc.

După eliberare, Ron s-a căsătorit, a mers la studii și uneori și-a vizitat mormântul.

Ulterior, la memorialul din Saint Louis a fost amplasată o nouă piatră comemorativă, de pe care numele lui Ridgeway a fost șters.

Registration

Aici iti poti reseta parola