Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea incredibilă a sclavului african ajuns samurai în Japonia
Articole online

Povestea incredibilă a sclavului african ajuns samurai în Japonia

Există diferite teorii privind proveniența sa. Unii susțin că ar fi fost din Mozambic, alții din Angola sau Etiopia. Japonezii l-au botezat Yasuke, pe cel care avea să fie primul samurai non-nipon din istoria Japoniei.

Unii cred că numele său african a fost Yasufe sau Issufo, dar au fost avansate și variantele Yiake sau Isaque. Nici măcar el nu știa când s-a născut. Undeva între 1555 și 1566.

A ajuns pe insulă ca sclav personal al misionarului iezuit Alessandro Valignano. Era un obicei în rândul iezuiților să organizeze pelerinaje în țări în care au reușit să pună bazele acestei mișcări.

Primul bărbat de culoare pe care îl văzuseră

Yasuke a captat atenția tuturor fiindcă era primul barbat de culoare pe care îl văzuseră până atunci. S-au oprit la o biserică din Kyoto, iar vestea că un bărbat de culoare a ajuns în Japonia, i-a făcut pe mulți curioși să străbată distanțe lungi doar ca să îl vadă.

Ajunsese o vedetă și nu mai putea merge pe stradă de mulțimea care încerca să puna mâna pe el. Vestea a ajuns și la lordul Oda Nobunaga, unul dintre cei mai influenți oameni din Japonia, care a solicitat să îl vadă personal.

Pielea

Conform historycollection.co, Nobunaga refuza să accepte că există și persoane de culoare pe pământ și a solicitat o dovadă că asta e pielea lui naturală și nu e doar cerneală. L-a pus să se dezbrace și apoi a încercat să îi spele pielea în speranța că se va decolora.

Cronicarii vremii au scris mult despre această întâlnire istorică. După ce s-a convins că e culoarea sa naturală, l-ar fi botezat Yasuke. A cerut să fie răscumpărat de la iezuiți și să treacă imediat sub comanda sa.

Înălțimea

Lordul era fascinat de înălțimea sa și de constituția fizică.

La 188 de centimetri era printre cei mai înalți oameni din Japonia. I-a dat o frânghie, ca să testeze câți oameni sunt capabili să îl miște din loc, iar zece japonezi s-au dovedit prea puțini.

Din acel moment, Yasuke a devenit garda de corp a lordului. N-a trecut mult timp și Nobunaga a început să îl antreneze pentru a deveni samurai. În doar câteva luni a devenit primul samurai non-japonez de pe insulă.

A primit bani

În 1581 a ajuns la castelul lui Nobunaga din Azuchi, unde se presupune că fostul sclav a primit și un titlu nobiliar. A primit bani de la nepotul lordului, fiindcă nobilii nu puteau fi săraci.

A fost figura principală a bătăliei de la Tenmokuzan și l-a întâlnit pe lordul Tokugawa Ieyasu, care i-a mulțumit personal pentru aportul în obținerea victoriei.

Era o perioadă în care Yasuke învățase deja limba japoneză, la nivel conversațional.

Nu este exclusă nici varianta că știa noțiuni de bază încă de pe vremea petrecută în Africa, fiindcă iezuiții încercau să predea limba, ca integrarea pe insulă să fie mai rapidă.

A primit locuință

După mai multe bătălii câștigate, Yasuke a fost răsplatit cu propria sa locuință. A primit și o katana ceremonială, care marca intrarea sa oficială în rândul samurailor, apoi i s-a permis să dețină o sabie în mod permanent.

Viața sa a luat o turnură neașteptată în 1582 când Akechi Mitsuhide, unul dintre generalii din armată a organizat o lovitură de palat împotriva propriului său comandant suprem, Nobunaga.

Soldații loiali lui Mitsuhide au preluat controlul templului din Kyoto. Nobunaga n-a putut accepta o asemenea umilițință și convins că aici îi este sfârșitul, a comis seppuku, ritualul de sinucidere al samurailor.

A refuzat să se sinucidă

Yasuke a refuzat să îi urmeze gestul și s-a refugiat în castelul Azuchi. I-a jurat loialitate veșnică fiului lui Nobunaga, Oda. O nouă bătălie cu Mitsuhide a fost pierdută și Oda s-a sinucis.

Înconjurat de oamenii lui Mitsuhide, Yasuke a refuzat din nou să se sinucidă și și-a predat sabia noului lider.

Mitsuhide l-a numit o ”bestie” și ”o rușine pentru un samurai”. Fiindcă din acel moment era considerat ”un om lipsit de onoare”, Mitsuhide a refuzat să îl omoare și l-a închis în  “Templul barbarilor din sud”, așa cum era numită biserica iezuiților.

Milă

Unii susțin că ar fi fost un gest de milă sau reverență față de Yasuke și oamenii de culoare din Japonia, uneori Buddha fiind prezentat în negru, iar Mitsuhide s-a temut să îi supere pe iezuiți, fiindcă într-o astfel de criză avea nevoie de susținerea lor.

Iezuiții s-au bucurat de reîntoarcerea lui Yasuke și l-au primit cu brațele deschise, slăvindu-l pe Dumnezeu că mai era întreg și în viață.

Din momentul în care a fost decăzut din ordinul samurailor, cronicarii s-au oprit să mai scrie despre el.

Registration

Aici iti poti reseta parola