Evenimentul Istoric > Articole online > Point Comfort: unde a început sclavia în America, acum 400 de ani
Articole online

Point Comfort: unde a început sclavia în America, acum 400 de ani

La finele lui august 1619, nava engleză White Lion, comandată de John Jope, a ajuns la Point Comfort, de pe teritoriul actualului stat Virginia. Avea la bord 20 de prizonieri africani, scrie The Guardian.

Acum 400 de ani, acest vas arunca ancora în ceea ce era atunci o colonie britanică.

John Rolfe, secretarul coloniei și proprietar de câmpuri de tutun, a consemnat la vremea respectivă că nava ”adusese nu mai puțin de 20 și ceva de negri”.                                                                                                                                                

Nava traversase Atlanticul, pentru a aduce africanii capturați în Regatul Ndongo din Angola.

Ei au fost primii sclavi africani care au pus piciorul în America de Nord administrată de Anglia. Căpitanul vasului, John Hope, i-a vândut pe sclavi localnicilor din sudul Virginiei, în schimbul unor alimente şi provizii.

Începea epoca sclaviei în Lumea Nouă.

Sclavii au fost folosiţi la muncă în gospodăriile şi pe plantaţiile din apropiere.

Urma să mai treacă un secol până la formarea Statelor Unite.

În 1725, la Chesapeake fuseseră transportaţi 42.000 de africani luaţi prizonieri, iar până în 1775, numărul sclavilor ajunsese la 127.200. Autorul Declaraţiei de Independenţă, care conține și cuvintele ”toți oamenii sunt creați egali”, Thomas Jefferson, a fost la rândul său proprietar de sclavi din Virginia. 

În 1860 în Statele Unite erau aproximativ 3,9 milioane de sclavi afro-americani.

Printre africanii care au venit la bordul White Lion se aflau și Anthony și Isabela care, în 1624 sau 1625 au avut un fiu, William, care a fost botezat.

La o înregistrare a populației, ei au fost identificați drept ”Antoney Negro; Isabel Negro: și William, copilul lor botezat”. Ei locuiau pe proprietatea căpitanului William Tucker, iar fiul lor a fost descris deseori ca primul copil african născut în America de Nord Engleză”.

Point Comfort, devenit între timp Fort Monroe din Hampton, organizează din 23 până în 25 august festivităţile de comemorare a celor patru secole de la începuturile sclaviei, printr-o ceremonie simbolică ce va cuprinde un eveniment la care vor fi puşi în libertate fluturi şi pe tot cuprinsul SUA vor răsuna clopotele.

Luna trecută, Donald Trump a fost prezent în localitatea învecinată Jamestown, la sărbătorirea a 400 de ani de la constituirea primei adunări legislative reprezentative.

Preşedintele american a spus că sosirea primilor sclavi africani în Virginia a reprezentat „începutul unui comerţ barbar cu vieţi omeneşti”, dar nu a anunţat că ar intenţiona să participe la evenimentele comemorative de la Fort Monroe.

Un simplu panou, pe mal, față în față cu Oceanul, A fost instalat acolo, lângă plaja din stațiunea balneară Hampton, fosta Point Comfort. ”Aici a fost înregistrată prima sosire a africanilor în Virginia, în august 1619, la bordul White Lion, o navă englezează, provenită din Olanda”, scrie pe panoul care stă mărturie acestui moment din istorie.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola