Evenimentul Istoric > Articole online > Pilotul polonez cu 100 de misiuni în al doilea război mondial a murit
Articole online

Pilotul polonez cu 100 de misiuni în al doilea război mondial a murit

Ultimul pilot de vânătoare polonez care a luptat în al doilea război mondial a murit la 97 de ani.

Jerzy Glowczewski s-a născut în 1922 la Varșovia și a decedat pe 13 aprilie 2020 la New york. A părăsit țara după invazia din 1939 de către Germania nazistă și Rusia.

A absolvit liceul la o școală poloneză din Tel Aviv, Palestina.

După școală, s-a alăturat Brigăzii Poloneze Independente a Carpaților Rifle. A fost instruit în tainele zborului în Marea Britanie și a fost pilot Spitfires ca parte a escadronului de luptă polonez „City of Kraków” nr. 308.

În război, a desfășurat 100 de misiuni, cele mai multe dintre ele implicând bombardarea și atacarea țintelor de la sol. A luat parte la bătălia de la Gent, unde a doborât un Focke-Wulf 190, scrie warhistoryonline.com.

Arhitectul

Când războiul s-a încheiat, Glowczewski a plecat să locuiască în Franța înainte de a se întoarce în Polonia în 1947.

După ce a absolvit Facultatea de Arhitectură de la Universitatea de Tehnologie din Varșovia, a mers să lucreze la unele dintre proiectele de reconstrucție ale capitalei poloneze.

În anii 1960, s-a mutat în Statele Unite. A fost lector la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. De asemenea, a lucrat ca arhitect în SUA și în țările arabe.

A publicat trei volume de memorii: Accidental Soldier (2003), Optimist After All (2004) și The Last Fighter Pilot (2017).

În introducerea primului, și-a amintit întâlnirile cu moartea. El a declarat că a fost un refugiat care a scăpat de foame și lagăre de concentrare.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA