Evenimentul Istoric > Articole online > „Photoshop” pentru Ceauşescu. Radio Europa Liberă aflase marea problemă a familiei
Articole online

„Photoshop” pentru Ceauşescu. Radio Europa Liberă aflase marea problemă a familiei

Spre finalul anului 1985, jurnaliştii cotidianului The New York Times publicau un text despre starea de sănătate tot mai precară a preşedintelui Republicii Socialiste România (RSR), Nicolae Ceauşescu. Informaţiile erau culese din interiorul cercurilor diplomatice de la Bucureşti şi indicau faptul că liderul Partidului Comunist Român (PCR) începuse panta descendentă, motiv pentru care trebuia să […]

Spre finalul anului 1985, jurnaliştii cotidianului The New York Times publicau un text despre starea de sănătate tot mai precară a preşedintelui Republicii Socialiste România (RSR), Nicolae Ceauşescu.

Informaţiile erau culese din interiorul cercurilor diplomatice de la Bucureşti şi indicau faptul că liderul Partidului Comunist Român (PCR) începuse panta descendentă, motiv pentru care trebuia să predea ştafeta şi să-şi aleagă urmaşul.

„Diplomații anunţă semne tot mai mari ale bolii lui Ceaușescu”, este titlul articolului disponibil în arhiva NYT:

„Apariția fragilă a președintelui Nicolae Ceaușescu în ultimele luni și semnele că fotografiile oficiale ale acestuia au fost modificate, au consolidat speculațiile că este grav bolnav, potrivit diplomaților occidentali și ale altora de aici.

Aceștia spun că domnul Ceaușescu, liderul României în ultimii 20 de ani, ar putea pregăti un membru al familiei sale pentru a-l succeda.

Diplomații spun că au fost uimiţi de o deteriorare accentuată a aspectului domnului Ceaușescu, menționând că fața lui a devenit subțire și uzată și că el pare tot mai fragil.

Rapoartele că președintele Ceaușescu, în vârstă de 67 de ani, este bolnav și a suferit recent o intervenție chirurgicală majoră, circulă încă din vară.

Diplomații occidentali de aici spun că au auzit rapoarte în această lună despre faptul că domnul Ceaușescu a suferit o intervenție chirurgicală pentru cancerul de prostată în iulie sau august.

Se spune că operația a fost efectuată într-o sală de operație special instalată la reședința sa de către doi medici francezi, un medic elvețian și un medic român. Nu se cunoaște nimic despre rezultatele intervenţiei chirurgicale raportate.

Se presupune că a făcut acupunctură

Anterior, au existat rapoarte că domnul Ceaușescu a fost avertizat anul trecut de medicii francezi că o operație ar putea fi fatală și că a primit tratament de acupunctură în timpul unei vizite în China în acest an.

Nu există nicio modalitate de verificare a acestor rapoarte în România, care poate fi cel mai strict controlată țară din Europa de Est. Liderul român continuă să desfășoare un program aglomerat de îndatoriri oficiale, primind demnitari străini și vizitând fabrici și proiecte de lucrări publice – activități care sunt semnalate la televizor și în presa oficială.

Surse diplomatice occidentale și alții spun că presa română a publicat recent fotografii ale domnului Ceaușescu care par să fi fost realizate cu ani în urmă sau care au fost prelucrate pentru a-l face să pară mai viguros.

Radio Europa Liberă a raportat că fotografiile făcute cu domnul Ceaușescu în timpul unei vizite la Marea Neagră, într-o stațiune din Constanței, la 8 august, par să fi fost retușate puternic pentru a deghiza aspectul său bolnav.”

Explicaţie foto: 1 februarie 1985 – Ezer Weizman, Shimon Peres, Nicolae Ceauşescu, Stefan Andrei. 

Sursa foto: Arhivele Naţionale ale Israelului. Fotograf: Milner Moshe. Cod: D116-015

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola