Jocurile există încă din anii 80 și au existat turnee mari pentru tot felul de jocuri. Cu toate acestea, nu este clar dacă toate acestea se încadrează în categoria Esporturilor. Esports implică un nivel mai ridicat de competiție, precum și șansa de a câștiga premii majore și o structură mai sistematică a ligii sau a turneelor. Există un număr din ce în ce mai mare de ligi profesioniste, cu jucători care concurează pentru premii uriașe, obținând sponsori și atrăgând fani devotați. Între timp, jocurile de Esports sunt difuzate pe rețeaua TV, precum și pe platforme cum sunt Twitch sau Youtube. Au atras atenția chiar și de la site-urile de pariuri online, care acum oferă cote la evenimentele sportive majore, ceea ce înseamnă că poți paria pe cine va câștiga evenimentele tale favorite de Esports.
O trecere în revistă a istoriei Esports
Povestea începe în Coreea de Sud la începutul anilor 2000. Guvernul sud-coreean, în încercarea de a atenua o criza financiară severă, s-a concentrat pe dezvoltarea infrastructurii de internet și telecomunicații. Restaurantele, barurile și alte spații s-au adaptat și au început să funcționeze sub forma unor cluburi de jocuri. Aceste cluburi au devenit la fel de omniprezente precum terenurile de baschet din cartier, locuri în care jucătorii se adunau, își arătau abilitățile unii altora și se legau printr-o pasiune comună pentru jocurile video. Curând, aceste locuri au început să organizeze competiții importante.
Realizând piața incredibilă creată de aceste spații, guvernul coreean s-a implicat și a creat Asociația Coreeană de Esports (KeSPA), primul organism guvernamental dedicat reglementării jocurilor video și sporturilor din lume. În același timp, o multitudine de posturi de televiziune ieftine au luat amploare datorită programului de dezvoltare a telecomunicațiilor al guvernului sud-coreean. Unul dintre acestea, Naver, a fost fondat pentru a se concentra în mare măsură pe acoperirea televizarii sporturilor. Această fuziune între spațiile sociale populare, care favorizează competiția și un serviciu de streaming live cu acces gratuit, dedicat jucătorilor cu înaltă calificare, a ajutat sporturile să devină o parte populară a societății coreene.
Cele două jocuri care au apărut ca primele sporturi reale au fost Starcraft (1998)/Starcraft II (2010) și Defense of the Ancients 2 (2013), cunoscut în mod obișnuit ca DOTA 2.
Jocuri populare pe care poți paria
Call of Duty
Call of Duty este un joc first person shooter, dezvoltat de Activision și lansat inițial în 2003. Jocurile COD originale au fost centrate pe o temă al celui de-al Doilea Război Mondial în care jucătorii jucau ca soldați și luptau împotriva armatelor adverse. Popularitatea tot mai mare a luptei între jucători a dus în cele din urmă la dezvoltarea Major League Gaming și a Campionatului Major League.
În 2013, jocul a avut loc primul Campionat Mondial Call of Duty care a debutat cu un fond de premii de 1 milion de dolari.
Counter-Strike Global Offensive
CS:GO este un alt mare joc eSports de la Valve Corporation. De asemenea, jocul de împușcături pune două echipe de cinci jucători unul împotriva celuilalt. O echipă joacă rolul „teroriştilor”, iar cealaltă echipă joacă rolul „polițiștilor”.
De la lansarea sa în 2012, CS:GO a devenit un pilon principal în circuitul eSports. Turneele sale demne de remarcat sunt World Electronic Sports Games și ELEAGUE. Ei au plătit peste 90 de milioane de dolari în premii în bani de-a lungul anilor.
În 2013, primul turneu al jocului, CS:GO Major Championship, a avut un fond de premii de 250.000 de dolari finanțat de comunitate.
Dota 2
Jocul dezvoltat de Valve Corporation și lansat în 2013 urmează formatul obișnuit MOBA. Jucătorii aleg campioni sau eroi și lucrează împreună pentru a distruge o structură de pe baza inamicului. În Dota 2, două echipe de cinci se confruntă.
Pe parcursul meciului, jucătorii dobândesc aur, iar eroilor le crește nivelul. Aurul poate fi folosit pentru a cumpăra obiecte care să ajute această creștere, dar și pentru îmbunătățirea abilităților eroului.
The International este marele lor turneu. Echipa câștigătoare ia acasă un premiu uriaș în bani și titlul de Campioni Mondiali Dota 2.
În 2021, fondul de premii al The International a fost de peste 40 de milioane de dolari.
FIFA
FIFA este un alt sport de mare succes la nivel mondial, cu milioane de fani loiali. Cu actualizări anuale ale jocului în sine, mii de pariori își încearcă norocul la pariurile FIFA pe orice eveniment major.
Mai multe turnee sunt organizate în fiecare an, iar jocul a încheiat chiar un parteneriat cu actuala Premier League pentru a forma ePremier League. Un lucru care face ca FIFA să fie unic este că este unul dintre singurele jocuri asistate de AI, deoarece jucătorii trebuie să se ocupe aleatoriu și pot controla doar un jucător în același timp.
League of Legends
A trecut peste un deceniu de când League of Legends a fost lansat și este încă unul dintre cele mai bune jocuri competitive de eSports.
În total, jucătorii au adus acasă peste 75 de milioane de dolari în premii în bani de când jocul a intrat pe scena eSports și are peste 7.000 de jucători competitivi.
League of Legends este o arenă de luptă online multiplayer (MOBA). Competițiile includ echipe de 3 sau 5 jucători. Scopul este de a distruge „Nexusul” de pe baza celeilalte echipe.
PUBG
PUBG există din 2017 și a găzduit peste 40 de turnee oficiale și a distribuit peste 15 milioane de dolari în premii în bani.
Obiectivul este de a supraviețui – prin orice mijloace necesare. În plus, jucătorii trebuie să știe când să lupte și când să stea la adăpost în timp ce concurează în zona de siguranță care se micșorează.
În 2022, PUBG Esports a avut patru turnee globale planificate:
PUBG Continental Series (PCS) în aprilie și septembrie
Cupa Națiunilor PUBG
Campionatul Global PUBG
De-a lungul istoriei sale, jocul a avut peste 3.000 de jucători profesioniști.
Concluzie
Esports oferă aceleași senzații ca și sporturile clasice celor care le urmăresc și ,implicit, și parierea este la fel de incitantă.