Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Patru gloanțe l-au răpus pe John într-o zi de 8 decembrie
Articole online

Patru gloanțe l-au răpus pe John într-o zi de 8 decembrie

Chapman l-a acostat pe stradă și l-a rugat pe Lennon să-i semneze o copie a albumului Double Fantasy, pe care artistul abia îl scosese pe piață.

Lennon și-a continuat drumul, dar când s-a întors acasă Chapman l-a împușcat mortal. A tras în de cinci ori, lovindu-l de patru ori în spate. Apoi asasinul a rămas la locul crimei citind romanul lui J. D. Salinger „De veghe în lanul de secară” până când poliția a sosit și l-a arestat.

El a afirmat în mod repetat că romanul lui Salinger era declarația lui. Ulterior s-a dovedit că Mark David Chapman era un fan al lui Lennon.

Avocatul lui Chapman a construit o apărare bazată pe nebunia clientului său, afirmație întărită de mărturii ale experților care au declarat că Chapman a fost într-o stare psihotică delirantă în momentul asasinatului. Dar, apropiindu-se pronunțarea sentinței, Chapman și-a instruit avocatul că vrea să pledeze vinovat, sugerând că ceea ce a făcut a fost voința lui Dumnezeu.

John Lennon – chitarist, compozitor, interpret – s-a născut la 9 octombrie 1940, în Liverpool, Marea Britanie. A început să cânte în adolescenţă, când a primit prima chitară, iar la finalul anilor ’50 a alcătuit un grup numit Quarry Men Skiffle Band.

În 1957, l-a cunoscut pe Paul McCartney şi împreună au pus bazele unei noi trupe, The Quarrymen.

Un an mai târziu, la propunerea lui McCartney, a intrat în formaţie şi George Harrison, care fusese coleg cu Paul la Stockton Wood Road Primary School.

Întrucât trupa avea nevoie de baterist, a fost cooptat Pete Best, dar după proba pe care au dat-o pentru înregistrarea unui disc cu Parlophone, John şi Paul au luat decizia să-l coopteze pe Ringo Starr (nume real Richard Starkey), pe atunci baterist al grupului Rory Storm.

În 1961, trupa The Quarrymen îşi schimbă numele în The Beatles (inspirat din numele formaţiei lui Buddy Holly, Crickets/”Greierii”). S-a păstrat conceptul de ”insectă” (beetle) şi a fost combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat), de la ritmul muzicii pe care o cântau.

La 5 octombrie 1962, formaţia a lansat discul de debut, cu single-urile ”Love Me Do” şi ”P.S. I Love You”, iar în noiembrie 1963, Beatles a înregistrat al doilea disc, ”Please Please Me”, care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii. La sfârşitul aceluiaşi an a apărut albumul ”With The Beatles”.

În ianuarie 1964, a susţinut concertul „Olympia”, alături de Trini Lopez şi Sylvie Vartan. Single-ul ”I Want to Hold Your Hand” a ocupat locul I în topurile americane.

Primul concert al legendarei trupe The Beatles în SUA a avut loc la 9 februarie 1964, într-o apariţie la „The Ed Sullivan Show”, fiind urmărit de 73 de milioane de telespectatori.

 Aşa a început fenomenul „beatlemania” în Statele Unite. În scurt timp, The Beatles a devenit un fenomen mondial.

După primul turneu în SUA, din februarie 1964, Beatles-ii au ocupat primele 5 poziţii ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată.

În mai-iunie acelaşi an au urmat turnee în Europa şi Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului ”A Hard Day’s Night” – single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente.

Un an mai târziu, în 1965, cei patru au fost decoraţi de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuţii deosebite (redresarea balanţei financiare a Angliei graţie vânzării masive de discuri ale grupului).

În acelaşi an, a început turnarea filmului ”Help!”, având premiera în luna iunie. În 1966 a avut loc un concert în Anglia organizat de publicaţia New Musical Express, urmat de turneul în fosta R.F. Germania, apoi un turneu în Filipine şi un concert în Japonia.

După concertul din Candlestick Park, San Francisco, în 29 august 1966 – considerat ultimul concert oficial -, la care au participat 25.000 de persoane, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee şi a intrat în studioul de înregistrări. În 1967, a apărut albumul ”Sgt. Pepper’s Lonely Heart”, iar în octombrie 1968 au înregistrat ”Give Peace a Chance”.

După moartea managerului lor, Brian Epstein, la 27 august 1967, membrii trupei şi-au urmat interesele individuale şi s-au întâlnit tot mai rar.

Ultima apariţie publică a celor patru Beatles a fost în concertul inedit de pe acoperişul studiourilor Apple, din Londra, în 30 ianuarie 1969, concert care a apărut compilat în albumul „Let It Be”. În iulie 1969, trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul ”Abbey Road”. Oficial, The Beatles s-a destrămat în 1970.

După despărţirea de trupă, John Lennon a început o carieră solo. Primul album a fost lansat în 1970 – „John Lennon/Plastic Ono Band”.

Tot la începutul anilor ’70 a compus melodia „Give Peace a Chance”, un mesaj anti-război în perioada conflictului armat din Vietnam. Cântecul „Imagine”, lansat după câţiva ani, a fost votat drept „cel mai popular cântec” de publicul britanic.

În 1975, Lennon a hotărât să se retragă din viaţa muzicală, pentru a petrece mai mult timp cu fiul său cel mic, Sean (pe care l-a avut cu a doua soţie, Yoko Ono). El mai avea un fiu, Julian, din prima căsătorie – cu Cynthia Powell, de care s-a despărţit în 1967.

Până în 2012, John Lennon vânduse 14 milioane de albume solo, în timp ce The Beatles a devenit cel mai bine vândut grup din toate timpurile, cu peste 600 de miioane de unităţi vândute în întreaga lume.

Registration

Aici iti poti reseta parola