Evenimentul Istoric > Articole online > Partea bună a incendiilor din Australia. Au scos la iveală canale de apă mai vechi decât piramidele din Egipt (VIDEO)
Articole online

Partea bună a incendiilor din Australia. Au scos la iveală canale de apă mai vechi decât piramidele din Egipt (VIDEO)

Recentele incendii de pădure devastatoare din Australia au provocat suferinţe inimaginabile şi distrugeri majore atât pentru oameni, cât şi pentru animale, dar există şi o veste bună legată de ele.

A ars suficientă vegetaţie pentru a fi scoase la iveală căi navigabile suplimentare, care până acum erau necunoscute.

Canale de apă antice, mai vechi decât piramidele din Egipt, construite de populaţia indigenă acum mii de ani, au fost descoperite acum, de la incendiile care au mistuit vegetaţia deasă în statul Victoria, potrivit CNN, citat de thevintagenews.com.

Ce spune UNESCO

Peisajul cultural Budj Bim din Australia, compus din canale, baraje şi stăvilare de apă construite din roci vulcanice, este unul dintre cel mai extins şi mai vechi sistem de acvacultură, potrivit UNESCO.

Construit de tribul Gunditjmara acum mai bine de 6.600 de ani., acesta este mai vechi decât piramidele egiptene.

Chiar dacă sistemul de acvacultură era cunoscut arheologiilor, fiind adăugat în luna iulie a anului trecut pe lista patrimoniul UNESCO, noi secţiuni au fost descoperite, după incendiile de vegetaţie din decembrie 2019.

Mult mai extins decât se anticipase

Reprezentantul Gunditjmara, Denis Rose, manager de proiect la organizaţia non-profit Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation a spus, pentru CNN, că sistemul era mult mai extins decât s-a anticipat iniţial.

„Când ne-am reîntors în zonă, am descoperit un canal acoperit de iarbă şi alte vegetaţii. Aveam aproximativ 25 de metri lungime, ceea ce este o dimensiune considerabilă”, a explicat Rose.

El a adăugat că noi structuri care par a fi canale de apă şi eleşteuri pot fi acum observate pe terenul ars.

Sistemul a fost construit din roci vulcanice

Potrivit site-ului organizaţiei neguvernamentale Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation, sistemul de acvacultură a fost construit de populaţia indigenă din roci provenite de la un vulcan din zonă care în prezent este inactiv.

Conform UNESCO, tribul Gunditjmara folosea sistemul ca să redirecţioneze sau să modifice cursul apei pentru a iriga culturile.

Focul din apropierea parcului naţional a fost provocat de o lovitură de trăsnet, la finalul lunii decembrie a anului trecut, care apoi s-a extins pe o suprafaţă de circa 790 de hectare, a spus Mark Mellington de la Departamentul de Combatere a Incendiilor de Pădure din Victoria.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola