Papa al cărui nume figurează pe faţada Basilicii San Pietro, la Vatican

 

La 29 ianuarie 1621 murea Papa Paul al V-lea, născut Camillo Borghese.

Făcea parte din nobila familie Borghese şi se născuse la Roma, în 1552.

A devenit Papă în 1605, la vârsta de 53 de ani şi a fost contemporan cu cardinalul Richelieu, cu Galileo, Shakespeare, Cervantes şi El Greco, scrie history.info.

Este interesant de notat faptul că la Roma, în zilele noastre, poate fi văzută o enormă inscripţie referitoare la Papa Paul al V-lea pe faţada celebrei basilici San Pietro de la Vatican.

Pe partea superioară a faţadei de la intrarea în enorma structură poate fi citit: EN HONOREM PRINCIPE APOST PAVLVS V BVRGHESIVS ROMANVS PONT MAX ET MDCXII PONT VII – „În onoarea principelui apostolilor, Paul al V-lea Borghese, Papă, în anul 1612 şi al şaptea an al pontificatului său”).

Papa Paul al V-lea l-a primit pe trimisul japonez Hasekur Tsusenagu, în 1615, în timpul pontificatului lui. Acesta i-a remis Papei o scrisoare din partea liderului regional Date Masamuna, cerând o asociere comercială a Japoniei cu posesiunile spaniole din America Latină, precum şi trimiterea de misionari creştini în Japonia.

Paul al V-lea a decedat în 1621, la vârsta de 68 de ani în oraşul natal Roma. El este  cel care a fondat Banca Sfântului Spirit  (Il. Banco di Santo Spirito), banca Statului pontifical.