Evenimentul Istoric > Articole online > Până și Sue Ellen a ajuns la o vârstă. Nu e târziu să-i spunem La mulți ani!
Articole online

Până și Sue Ellen a ajuns la o vârstă. Nu e târziu să-i spunem La mulți ani!

Linda Gray, actriţă şi regizoare, s-a născut la 12 septembrie 1940, în Santa Monica, California.

La vârsta de 20 de ani s-a hotărât să renunţe la şcoală şi să urmeze o carieră de fotomodel. A participat la numeroase campanii, precum defilări pentru viitoarele mirese, cataloage cu costume de baie, calendare, a apărut în câteva reclame TV, înainte de câteva apariţii de scurtă durată în filmele Under the Yum Yum Tree (1963) şi Palm Springs Weekend (1963).

În 1962 s-a căsătorit cu Ed Thrasher, un cunoscut regizor şi fotograf. Au avut doi copii: Jeff şi Kehly.

În ciuda opoziţiei soţului său faţă de cariera de actriţă la care visa, Linda Gray a mers mai departe şi a urmat, mai mulţi ani, cursuri de actorie. În 1983, cei doi au divorţat, actriţa mutându-se în Malibu.

Linda Gray şi-a făcut debutul pe micul ecran într-un episod al serialului Marcus Welby, M.D. (1974), însă primul său rol a fost cel din 1977, când a interpretat personajul unui transexual, Linda Murkland, în All That Glitters.

A fost distribuită, în 1978, în serialul care a făcut-o celebră, Dallas, în rolul personajului Sue Ellen Ewing, soţia magnatului petrolului J.R. Ewing, interpretat de cunoscutul actor Larry Hagman (1931-2012). „Dallas a fost un catalizator pentru mine deoarece a deschis numeroase uşi, filosofii şi idei”, amintea actriţa într-un interviu, potrivit Agerpres Serialul Dallas a avut 14 sezoane şi 356 de episoade.

Interpretarea personajului Sue Ellen i-a adus celebritatea şi aprecierea criticii din întreaga lume, obţinând nominalizări la două premii Globul de Aur la categoria cea mai bună actriţă (1981 şi 1982), un premiu Emmy pentru cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial (1981) şi numeroase alte premii internaţionale.

În 2015 şi-a lansat cartea de memorii The Road to Happiness is Always Under Construction.

Ambasador ONU al Bunăvoinţei, în perioada 1997-2007, Linda Gray s-a implicat în promovarea drepturilor femeilor. În prezent, actriţa participă activ în cadrul comunităţii, susţinând numeroase acte de caritate.

Registration

Aici iti poti reseta parola