Evenimentul Istoric > Articole online > Oumuamua: Am fost vizitați de un Mesager extraterestru?
Articole online

Oumuamua: Am fost vizitați de un Mesager extraterestru?

„A crede că suntem unici, singuri și privilegiați, este arogant”, explică pentru AFP Avi Loeb, fost director al departamentului de astronomie de la Harvard.

„Abordarea cea mai de bun simț este de a fi modești și a spune: «Nu suntem speciali, sunt multe alte civilizații în univers și trebuie pur și simplu să le găsim»”, insistă astrofizicianul de 58 de ani.

El și-a prezentat teoria într-o nouă carte, intitulată „Extraterestrul. Primul semn al unei vieți inteligente”, apărută la sfârșitul lui ianuarie.

Acest expert în găuri negre este convins că lipsa de imaginație și conservatorismul comunității științifice o împiedică să vadă evidența.

Descoperit de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, Oumuamua („mesagerul”, în hawaiană) a traversat sistemul nostru solar în octombrie 2017.

Viteza sa a fost atât de mare încât nu putea veni decât dinspre o stea foarte îndepărtată. Este primul obiect detectat, venind dintr-un alt sistem solar.

După o analiză foarte amănunțită a datelor, cercetătorii au descoperit că obiectul a suferit un impuls și s-a îndepărtat ușor de la traiectoria pe care ar fi trebuit să o urmeze, dacă ar fi fost influențat doar de gravitația Soarelui și a planetelor.

Această mișcare s-ar fi putut explica în mod simplu, dacă Oumuamua ar fi fost o cometă, emanând gaze și resturi capabile să provoace mici variații ale traiectoriei.

Însă asemenea emanații nu au fost observate, scrie Science et Avenir.

Oumuamua s-a făcut remarcat și prin strălucirea sa și marea variație a luminozității, ceea ce părea să indice un obiect metalic.

Pentru a explica aceste diferite anomalii, astronomii au fost nevoiți să inventeze noi teorii. Astfel, obiectul ar fi putut să fie alcătuit exclusiv din gheață de hidrogen, ceea ce ar explica o urmă de gaz neobservată.

O altă explicație: s-a dezintegrat într-un nor de praf.

„Aceste idei, imaginate pentru a explica anumite caracteristici specifice lui Oumuamua implică totuși existența unui fenomen care nu a mai fost observat niciodată până acum”, comentează Loeb.

„Atunci de ce să nu luăm în calcul o origine artificială?”

Nu există o imagine a Oumuamua. Oamenii de știință nu au aflat despre existența lui decât în momentul în care ieșea din sistemul nostru solar.

Două forme pot corespunde diverselor particularități descoperite la acest obiect: cea a unui trabuc, lung și subțire, sau a unei clătite, rotunde și foarte subțiri.

Simulările digitale înclină spre a doua variantă, iar Avi Loeb este convins că Oumuamua a fost conceput ca o „velă solară”, propulsat de radiația stelelor.

Un alt element straniu pentru cercetătorul israeliano-american este modul în care obiectul s-a deplasat.

Înainte ca Oumuamua să interacționeze cu Soarele nostru, se afla într-o „imobilitate relativă” în raport cu stelele din jur, ceea ce este un fenomen rar. În loc să-l privim ca pe o navă înaintând prin spațiu, ar trebui poate să inversăm perspectiva, crede Loeb.

„Oumuamua era amplasat ca o baliză în oceanul cosmic iar sistemul nostru solar a atins-o cu mare viteză, ca un vas în ceață”, scrie cercetătorul în lucrarea sa.

Expertul crede că poate fi vorba despre un fel de sistem de alertă, ca un fir întins de o civilizație extraterestră, așteptând să fie declanșat.

Tezele puțin ortodoxe ale lui Avi Loeb au fost criticate sever de comunitatea științifică.

„În loc să răspundă la obiecțiile lor științifice, el a încetat cu totul să îi asculte pe ceilalți astronomi”, lăsând publicul să judece teoria sa, critică astrofizicianul american Ethan Siegel în revista Forbes.

La rândul său, Avi Loeb, care îl evocă în numeroase rânduri în cartea sa pe Galileo Galilei, aruncat în temniță în secolul al XVII-lea pentru că a afirmat că Pământul se învârte în jurul Soarelui, critică „cultura intimidării” care domnește în lumea academică.

Căutarea semnelor vieții extraterestre ține de bunul simț chiar mai mult decât studierea materiei negre sau a universurilor multiple, afirmă el.

Loeb își dorește crearea unei noi ramuri a astronomiei, arheologia spațiului, dedicată căutării urmelor biologice și tehnologice ale civilizațiilor extraterestre.

„Dacă descoperim dovezi de tehnologii care au avut nevoie de milioane de ani pentru a fi dezvoltate, putem să găsim o scurtătură către ele și să le utilizăm pe Pământ”, este convins Avi Loeb.

Registration

Aici iti poti reseta parola