Evenimentul Istoric > Articole online > Osemintele spionului. Israelieni, sirieni și ruși amestecați în cea mai ciudată afacere de spionaj. Rolul jucat de un deținut celebru din România
Articole online

Osemintele spionului. Israelieni, sirieni și ruși amestecați în cea mai ciudată afacere de spionaj. Rolul jucat de un deținut celebru din România

E vorba de trupul spionului israelian Elia Cohen, executat prin spânzurare în piața publică, pe 18 mai 1965.

 

Trei elemente care alimentează zvonul

 

După ce știrea din presa de opoziție siriană a fost preluată de israelieni, au apărut două informații importante. Prima este că Cenzura Militară și-ar fi dat acordul pentru apariția informației generale. A doua este că oficialii israelieni nu au confirmat știrea, dar nici nu au infirmat-o categoric, mulțumindu-se să declare doar că ei nu au știință despre această acțiune.

Zvonurile sunt alimentate de două evenimente recente. Primul este că acum două săptămâni, rușii – care au jucat un rol important pe frontul sirian de combatere a Statului Islamic – au adus în Israel trupul sergentului principal Zachary Baumel, dispărut în misiune în 1982, în timpul primului război libanez. Gestul simbolic a încheiat 37 de ani de căutări zadarnice.

Al doilea element care face credibil zvonul legat de Eli Cohen este faptul că autoritățile israeliene dau o valoare aproape ritualică lucrurilor care țin de acest erou. Anul trecut, chiar pe 18 mai, ziua când se comemora execuția spionului, Yossi Cohen, șeful Mossad, a convocat familia celui dispărut și le-a înmânat ceasul de mână purtat de Eli Cohen în una dintre ultimele fotografii care-l înfățișau. Mossad a comunicat atunci că timp de peste 500 de ani ceasornicul a fost în ”mâinile inamicilor”. Premierul Benjamin Netanyahu a felicitat și el echipa care a recuperat obiectul.

Cum se apropie 18 mai…

Dar de ce este atât de importantă recuperarea rămășițelor lui Eli Cohen, povestea sa devenind în timp aproape un obiect de cult?

 

Asul spionajului militar. ”Omul nostru din Damasc”. Trucul cu eucaliptul!

 

Eli Cohen s-a născut și a crescut în Egipt, într-o familie de evrei proveniți din Siria. Este racolat de servicii pentru că îmbina perfect convingerile israeliene cu vorbitul limbii arabe cu accent sirian. Este plasat în Argentina, sub numele de Kamel Abin Tha’abet, acoperirea sa fiind de om de afaceri sirian, animat de dorința de a reveni în țară.

Se împrietenește rapid cu alți transfugi și ajunge în Siria, după ce partidul Ba’ath preia puterea, în 1961, putere pe care o deține și acum, prin Bashar al-Assad. În 1962, intră chiar în Guvern, ca șef al corpului de consilieri ai ministrului Apărării.

Timp de peste doi ani transmite informații cu ajutorul unui mic emițător. Datele sale militare aveau să fie folosite în celebrul Război de Șase Zile, din iunie 1967. Cel mai răsunător succes a fost acela că l-a convins pe ministru să planteze arbuști de eucalipt lângă corturile militarilor cantonați pe Înălțimile Golan, sub pretextul că la umbra lor se vor putea reface soldații. În război, piloții israelieni au fost instruiți să țintească exact acei copăcei, nimicind inamicul!

Totuși, pe 24 ianuarie 1964, aventura ia sfârșit. Eli Cohen este deconspirat și arestat. Condamnat la moarte, el este executat în piața publică, la Damasc. În secret, trupul său este îngropat, se spune, chiar pe Golan.

 

Goana după un trup și episodul care implică România

 

Rămășițele lui Eli Cohen, recuperarea lor și îngroparea potrivit tradiției evreiești au devenit un scop al tuturor politicienilor israelieni de după 1965.

Oficialii sirieni susțin că militarii au mutat cadavrul după două zile, de teama unui atac israelian. Mutat de mai multe ori, sirienii spun că au pierdut urma!

Totuși, de-a lungul anilor au apărut numeroase ”oferte” de a mijloci aducerea rămășițelor în țară.

Una dintre ele a venit, în 2006, dintr-o celulă a Penitenciarului de maximă siguranță Rahova. Mesajul venea de la Omar Hayssam, primul om arestat, judecat și condamnat pentru terorism, respectiv că a organizat răpirea a trei jurnaliști români în Irak.

În 2006, când era arestat, sirianul Hayssam a uimit mapamondul angajându-și un avocat din Israel, Mordechai Tzivin. De numele avocatului s-a auzit și de curând în țara noastră, când s-a zvonit că va veni aici să-i apere pe cei doi israelieni arestați în afacerea Black Cube. Nu a mai fost nevoie, că au scăpat ei! Tzivin este specializat în rezolvarea problemelor legale în alte țări ale cetățenilor evrei.

În 2006, Tzivin a intrat în închisoare la Hayssam și a semnat cu acesta un act prin care familia lui Hayssam s-ar fi angajat să ajute, prin relațiile din Siria, la recuperarea osemintelor lui Eli Cohen.

Hayssam a fost eliberat până la urmă din alte considerente, a fugit din țară și avea să fie arestat și condamnat în Siria tocmai pentru că a avut contacte oficiale cu israelienii! După eliberare, a fost extras de români și încarcerat în țara noastră pentru condamnarea din dosarul răpirii.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola