Acesta l-a adus la Bucureşti, unde şi-a completat studiile liceale, urmând apoi Facultatea de Medicină.
Medicul şi botanistul Dimitrie Grecescu, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 15 iunie 1841, în localitatea Cerneţi, judeţul Mehedinţi.
A urmat cursuri de specializare la Paris, unde şi-a luat doctoratul în medicină (1868).
La întoarcerea în ţară, a fost numit profesor de botanică la Şcoala de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar după transformarea acesteia în Facultate de Medicină, a devenit profesor titular la Catedra de Botanică Medicală (1880) şi director al Laboratorului de Botanică Medicală.
A participat la Războiul de Independenţă (1877-1878), ca medic militar, în cadrul Direcţiei Medicale.
În perioada 1864-1874 a fost director al Grădinii Botanice din Bucureşti, ocupându-se de organizarea ei şi de întocmirea ierbarului florei României. Totodată, prin schimburi susţinute cu botanişti străini, a pus bazele unei colecţii deosebit de valoroase: „Ierbarul European”.
Lucrarea sa fundamentală, „Conspectul florei României”, care enumeră 2.450 de specii şi 550 de varietăţi, l-a consacrat printre botaniştii de frunte ai ţării.
Pentru uşurarea consultării cărţii, a construit şi o cheie de determinare a familiilor vegetale, publicând, în 1909 şi un „Supplement” al acesteia.
Majoritatea lucrărilor sale sunt consacrate studiului plantelor spontane şi cultivate şi întrebuinţării lor în scopuri medicale, aducând o importantă contribuţie la dezvoltarea botanicii comparate.
Membru titular (17 apr. 1907) al Academiei Române.
Membru al Academiei Internaţionale de Botanică Geografică din Franţa, al Societăţii Franceze de Botanică, al Societăţii de Matematici şi Ştiinţe Naturale din Cherbourg.
A murit la 27 octombrie 1910, la Bucureşti.
Sursa: Agerpres