Termenul „Illuminati” apare în Europa în secolul XV, fiind asociat cu ordine oculte precum Franc-Masonii sau Rozicrucienii și semnificând persoanele care dețin o înaltă cunoaștere spirituală („iluminați”). Însă adevăratul act de naștere are loc într-o noapte de miercuri, de 1 mai în 1776, când Adam Weishaupt (foto), un profesor de drept canonic și un franc-mason de 28 de ani de la Universitatea din Ingolstadt, întemeiază secta cu acest nume. Între masoni și Illuminati va exista o legătură strânsă.
În acea primă noapte de mai, cinci bărbați s-au adunat pentru a întemeia noul ordin și a stabili regulile după care acesta va funcționa. Toți candidații aveau nevoie de acordul membrilor deja existenți pentru a fi acceptați, trebuiau să se bucure de o reputație ireproșabilă, cu o familie și o poziție socială solide, plus o avere convenabilă.
La început, ordinul avea trei niveluri: novicii, minervalii și minervalii iluminați. Termenul „minerval” vine de la zeița romană a înțelepciunii, Minerva, ceea ce reflecta scopul ordinului de a răspândi adevărata cunoaștere sau iluminarea privind modul în care societatea și statul ar trebui să fie reorganizate și să funcționeze.
În cursul anilor următori, ordinul secret al lui Weishaupt a crescut considerabil, ajungând să numere 600 de membri în 1782. Printre aceștia, personalități publice bavareze, precum baronul Adolph von Knigge și bancherul Mayer Amschel von Rothschild, ale căror donații erau generoase.
Deși, la început, Illuminati erau recrutați doar dintre studenții lui Weishaupt, în curând cercul se lărgește: nobili, politicieni, medici, avocați și juriști, ca și mari intelectuali, precum Goethe. La sfârșitul lui 1784, Illuminati numărau între 2000 și 3000 de membri.
Baronul von Knigge a jucat un rol foarte important în organizarea și dezvoltarea ordinului. Vechi franc-mason, el dorea ca ordinul să împrumute rituri similare masonilor. Membrii Illuminati primesc câte un nume secret inspirat din Antichitate: de pildă, Weishaupt era Spartacus, iar Knigge era Philo.
Nivelurile de inițiere se înmulțesc, ajungând la 13, împărțite în trei clase. În prima, gradul maxim era de „illuminatus minor”, în a doua, „illuminatus dirigens”, iar gradul suprem era de „rege”.
Presiunile din exterior și conflictele interne amenință existența ordinului. Weishaupt și Knigge au tot mai multe dispute legate de obiectivele și procedurile sectei, în urma cărora cel din urmă este nevoit să plece.
În același timp, un vechi membru, Joseph Utzschneider, scrie o scrisoare Marii Ducese a Bavariei, menită să ridică vălul de pe societatea secretă. În aceasta se afirmă că Illuminati considerau că sinuciderea era permisă, că inamicii sectei erau otrăviți, și că religia era privită ca o absurditate. De asemenea, Utzschneider o informa pe Marea Ducesă că Illuminati conspirau împotriva Bavariei în beneficiul Austriei.
În iunie 1784, avertizat de soția sa, principele elector al Bavariei emite un decret prin care sunt interzise toate societățile neautorizate de lege.
Deși Weishaupt a apreciat că decretul nu privește ordinul său, în martie 1785, suveranul bavarez emite un al doilea decret prin care interzice Illuminati în mod expres.
Au loc arestări ale membrilor, ocazie cu care se descoperă documente compromițătoare, mai ales o pledoarie pentru sinucidere și ateism, un proiect de înființare a unei aripi feminine a ordinului, rețete chimice de cerneluri invizibile și instrucțiuni medicale pentru practicarea avorturilor.
Tot atâtea dovezi pentru a acuza ordinul de conspirație împotriva ordinii de stat. În august 1787, principele elector a dat publicității un al treilea decret prin care instaura pedeapsa cu moartea pentru membrii ordinului.
Weishaupt își pierde postul de la universitate și este exilat. Își petrece restul vieții la Gotha, în Saxonia, unde predă filosofie la Universitatea din Göttingen.
Statul bavarez consideră că Illuminati au fost dezmembrați. Nimeni nu poate dovedi că ei au continuat să existe, însă zvonurile despre ei au continuat să existe.
Weishaupt a fost acuzat – pe nedrept se pare – că a participat la crearea ideologiei Revoluției Franceze.
Illuminati au fost puși în legătură și cu alte evenimente istorice mai recente, precum asasinarea lui Kennedy. Ideile lui Weishaupt au stat la baza a numeroase creații de ficțiune, precum „Îngeri și Demoni” a lui Dan Brown sau „Pendulul lui Foucault” a lui Umberto Eco.
Și totuși: în zilele noastre, presiunile pentru globalizare și crearea unui guvern mondial sunt tot mai mari; ateismul înflorește în Occident în timp ce creștinismul este proscris; sinuciderea asistată (eutanasia) a fost legalizată în multe țări (inclusiv la copii); avortul a devenit un adevărat cult ș.a.m.d.
În fruntea acestor curente agresive care urmăresc să schimbe fața societății occidentale se află urmașii unuia dintre primii membrii ai ordinului: Rothschild.
Chiar au dispărut „Illuminati”?