Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Orbul care ne-a arătat lumina prin muzică
Articole online

Orbul care ne-a arătat lumina prin muzică

Cântăreţul şi pianistul american Ray Charles (Ray Charles Robinson) s-a născut la 23 septembrie 1930, în Albany, Georgia şi a fost crescut în Greenville, Florida.

În 1947, s-a mutat în Seattle, unde a cântat în diverse trupe în stilul Nat King Cole şi Charles Brown.

A început să cânte în cluburi şi localuri cu o formaţie country & western numită The Florida Playboys.

În 1949 a înregistrat primul single pentru casa de discuri Swingtime Records, iar patronul acesteia l-a pus în legătură cu formaţia lui Lowell Fulsom.

În 1950 a semnat un contract cu Atlantic Records. Deşi contestat la început, a cucerit publicul iar radiourile l-au promovat foarte repede.

În anul 1956 a lansat piesa I’ve Got a Woman, aceasta fiind urmată de o serie de piese de succes printre care What’d I Say, Down în My Own Tears, Unchain My Heart şi Hit the Road Jack.

În 1959 a semnat un contract cu ABC Paramount. Negocierea a fost în favoarea lui Ray care a obţinut cele mai bune condiţii pe care un artist le câştigase până atunci.

Din această perioadă datează şi schimbarea stilului său muzical şi orientarea sa către country & western. Audienţa sa a crescut în această perioadă din care datează piese ca Georgia on My Mind, I Can’t Stop Loving You, Born to Lose, Busted.

În anii ’70 a lansat o nouă versiune a melodiei America the Beautiful care a subliniat încă o dată stigmatul luptei şi al sacrificiului care l-a marcat pe Ray Charles.

A apărut sporadic şi în filme între care amintim şi a cântat alături de legende ale muzicii precum Ella Fitzgerald şi Barbra Streisand.

În 1994, s-a aflat în România, unde a susţinut un recital la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov. În 2004, Taylor Hackford a regizat filmul biografic „Ray”, marele artist fiind interpretat de actorul Jamie Foxx, care a şi câştigat în 2005 un premiu al Academiei Americane de Film pentru acest rol.

De-a lungul carierei, Ray Charles a câştigat 17 premii Grammy, iar în 1988 – premiul Grammy pentru întreaga carieră. Şefi de stat, demnitari şi membri ai familiilor regale i-au recunoscut meritele în mod repetat.

Revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 10 în lista celor mai mari 100 de artişti din toate timpurile şi pe locul 2 în lista celor 100 cei mai mari interpreţi ai tuturor timpurilor, potrivit raycharles.com.

Numele său este prezent în Hall of Fame al Rock-ului, Blues-ului, cât şi în al Premiilor pentru imagine ale Asociaţiei Naţionale pentru Drepturile Persoanelor de Culoare din SUA (NAACP Image Awards).

Ultima sa apariţie publică a fost alături de actorul Clint Eastwood, la 30 aprilie 2004, cu ocazia desemnării studiourilor de înregistrare ale muzicianului drept obiectiv istoric al oraşului Los Angeles.

A murit la 10 iunie 2004, la reşedinţa sa din Beverly Hills.

Registration

Aici iti poti reseta parola