Evenimentul Istoric > Articole online > Oraşul fondat în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei împlineşte 455 de ani. Legătura lui cu România
Articole online

Oraşul fondat în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei împlineşte 455 de ani. Legătura lui cu România

Golful în care este situat, Guanabara, a fost descoperit de europeni la 1 ianuarie 1502, prin exploratorul portughez Gaspar de Lemos, care l-a numit „Rio” pentru că a crezut că era mai degrabă o gură de râu decât un golf.

Orașul, numit iniţial Sfântul Sebastian Rio de Janeiro, a fost fondat la 1 martie 1565 în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei, potrivit rador.ro.

Celebru pentru arhitectura sa, dar în special pentru statuia lui Christos Mântuitorul (Cristo Redentor), al cărei chip a fost realizat de sculptorul român Gheorghe Leonida (1892 – 1942), pentru carnavalul anual care împânzeşte oraşul de turişti din toate colţurile lumii, Rio de Janeiro a fost capitala Braziliei din 1764 până în 1960, când guvernul a fost transferat la Brasília, rămânând totuşi unul dintre cele mai importante oraşe din ţară (al doilea ca mărime după São Paulo).

Simbolul

Pentru cei mai mulţi, impunătoarea statuie de pe muntele Corcovado nu este doar un simplu simbol al Braziliei, ci şi martorul de peste jumătate de secol al celebrului carnaval de la Rio şi al „sportului rege”.

Între 1808 şi 1821, în timpul invaziei napoleoniene a Portugaliei metropolitane, oraşul a devenit capitala Portugaliei şi a imperiului portughez.

În anul 2016, Rio a fost gazda Jocurilor Olimpice, care s-au desfăşurat în perioada 5 – 21 august.

Gheoghe Leonida s-a născut la Galați, în 1893, într-o familie cu mulți copii. Mai precis, 11. Cel puțin patru dintre ei, exceptându-l pe Gheorghe Leonida, desigur, au avut cariere remarcabile, scrie europafm.ro.

Eliza Leonida, de pildă, a fost prima femeie inginer din Europa. Dimitrie Leonida a fost un mare om de ştiinţă și printre altele, fondatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti. Paul Leonida a fost un strălucit general al Armatei Române iar Adela Leonida a fost primul oftalmolog din România care a folosit curentul electric în tratarea cataractei.

Franţa

Revenind la scuptorul Gheorghe Leonida, acesta a absolvit Conservatorul de Arte Frumoase din București și după Primul Război Mondial, și-a continuat studiile la Roma și Paris, unde, de altfel, a și început să își și expună primele lucrări.

În capitala Franței, Gheorghe Leonida l-a cunoscut pe sculptorul de origine poloneză Paul Landowski, care l-a cooptat în echipa care a realizat statuia, „Cristo Rodentor” , adică „Cristos Mântuitorul”, ce domină muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Lucrările au durat nouă ani și monumentul a fost inaugurat în 1931.

Cu totul, statuia cântărește aproape 1.200 de tone, are înălţimea de 38 m, iar braţele desfăcute au 28 m.

Sculptorului român Gheorghe Leonida i-a revenit onoarea de a executa chipul Mântuitorului, înalt de aproape 4 m.

Întors în țară,Gheorghe Leonida a devenit sculptorul Casei Regale și a realizat opere care îi înfățișează pe Regii Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai.

Acesta este și motivul pentru care artistul este puțin cunoscut în România. Regimul comunist a ascuns de ochii publicului operele lui Gheorghe Leonida și între timp, multor statui li s-a pierdut urma.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola