Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Operațiunea „Lovitură de Trăsnet” care l-a năucit pe Idi Amin
Articole online

Operațiunea „Lovitură de Trăsnet” care l-a năucit pe Idi Amin

Pe 27 iunie 1976, un avion Airbus A-300 al Air France – zborul 139, de la Tel Aviv spre Paris – face escală la Atena. La bordul aparatului sunt 228 de pasageri de diferite naționalități.

La reîmbarcare, în avion se suie patru bărbați cu rucsaci mari în spate. Sunt teroriști. La scurt timp după decolare, ei deturnează avionul spre aeroportul Entebbe, în Uganda, luând ostaticii toți pasagerii.

La Entebbe, negocierile încep, mediate de dictatorul local Idi Amin Dada. Șase zile mai târziu, un comando israelian intervine, reușind să elibereze ostaticii.

Este considerată cea mai îndrăzneață și spectaculoasă operațiune ale forțelor speciale israeliene. Ea a făcut subiectul a numeroase cărți, documentare și filme artistice.

În martie 2017,  Saul David oferă cea mai completă și documentată versiune a afacerii în cartea cu titlul „Operațiunea Thunderbolt” (Lovitură de trăsnet).

În mod evident, autorul a avut acces la arhive secrete. El relatează povestea cronologic, oră după oră.

Doi dintre teroriști sunt germani, membri ai grupului anarhist de stânga Baader-Meinhof, alți doi sunt membri ai Frontului Popular de Eliberare a Palestinei.

Pretențiile lor sunt nebunești: eliberarea a 53 de teroriști deținuți în închisori din Israel (marea majoritate), dar și Franța, Germania Federală, Elveția, Kenya.

Prima întrebare care se pune pentru guvernul israelian este dacă cedează dictatului teroriștilor sau nu.

Cei doi lideri ai statului, Yitzhak Rabin și Shimon Peres, se opun categoric oricărei cedări.

Dar care este alternativa? Un raid militar? Cvasi-imposibil. Pe de o parte, din cauza distanței mari (4.000 de kilometri), care impune dificultăți cu realimentarea avioanelor. Pe de altă parte, nimeni nu poate spune dacă Idi Amin este complice.

Dictatorul ugandez este un nebun notoriu. Trupele sale atacă satele, furându-i femei pentru harem. Opozanții lui sunt aruncați la crocodili. Diplomații străini care cer audiență sunt obligați să îngenuncheze pentru a fi ascultați. Dar complicitatea cu cei patru teroriști nu este evidentă.

În timp ce guvernul lui Rabin tinde spre o soluție negociată, militarii israelieni încep să croiască planuri de eliberare. Ar fi o soluție să trimită ambarcațiuni din Kenya, de pe Lacul Victoria? Să parașuteze comandouri? De câți oameni ar fi nevoie? Unii avansează de câteva mii. Să trimită falși palestinieni într-un avion civil? Iată doar câteva din puzderia de întrebări pe care și le pun experții.

Pe măsură ce teroriștii încep să-i separe pe ostaticii teroriști de ceilalți, iar o doamnă vârstnică, Dora Bloch, este transferată la spital, planurile operațiunii se conturează.

Clădirile aeroportului fuseseră construite de o companie israeliană. Prin urmare, planurile lor sunt disponibile.

Pentru efectul surprizei și apropiere, este nevoie de o limuzină Mercedes neagră, pentru a-i face pe soldații ugandezi să creadă că în ea se află Idi Amin.

În a cincea zi, totul este pregătit. Cinci aparate Hercules, un comando cu 36 de membri. Șapte minute mai târziu, un al doilea comando, cu 16 membri în vehicule blindate. Apoi a treia echipă, formată din 46 de soldați de elită.

În total, cu personalul medical și piloți, 190 de oameni.

Kenya acceptă în secret ca avioanele să alimenteze pe teritoriul său. În schimb, israelienii se angajează să distrugă MiG-urile aviației ugandeze. Ceea ce se va întâmpla.

La Nairobi se fac provizii de plasmă.

În noaptea de 3 iulie, comandourile israeliene lovesc. Ostaticii sunt eliberați, teroriștii sunt uciși, avioanele decolează către Israel. Operațiunea Thunderbolt a durat exact 51 de minute.

Bilanțul: trei ostatici morți plus Yoni Netanyahu, fratele actualui premier Benyamin, șeful unității de atac.

Oricum, rezultatul este un triumf, salutat de lumea întreagă.

Înnebunit de furie că a fost înșelat, a doua zi, Idi Amin o execută pe Dora Bloch, de 73 de ani, pe patul său de spital.

Registration

Aici iti poti reseta parola