Operațiunea Antropoid: Lichidarea Călăului din Praga

 

Pe 27 mai 1942, Reinhard Heydrich, de 38 de ani, este rănit mortal într-un atentat comis la Praga de membrii ai rezistenței cehe parașutați de la Londra.

Om de încredere al lui Hitler, „Protector al Reich-ului” în Boemia-Moravia (astăzi, Republica Cehă), șeful serviciilor de securitate naziste (RSHA) și coordonator al „Soluției Finale” de lichidare a evreilor, Heydrich a fost cel mai puternic om din al III-lea Reich, după Führer.

Hitler îi cere lui Heydrich să instaureze ordinea în Boemia-Moravia, drept care acesta instaurează starea de urgență și recurge la masacre, deportări și germanizare forțată. Brutalitatea și lipsa de scrupule i-au atras supranumele de „Călăul din Praga”.

Rezistența cehă decide eliminarea acestuia. Operațiunea va căpăta numele „Antropoid”. Un comando se formează în Scoția și este parașutat în decembrie 1941 pe teritoriul ceh.

La trecerea mașinii lui Heydrich, unul dintre partizani aruncă o bombă în automobil. Cu spatele sfârtecat de schije și cioburi, „Călăul” este transportat la spital unde moare de septicemie după opt zile, pe 4 iunie 1942. Șapte dintre partizani se ascund în cripta bisericii ortodoxe Sfinții Chiril și Metodiu.

Hitler turbează de furie și ordonă represalii.

Pe 10 iunie, un detașament SS invadează Lidice, un sat liniștit din apropierea Pragăi, unde se bănuia că s-au ascuns partizanii. Lidice este ars și ras de pe fața pământului.

În total, 340 de săteni sunt omorâți: 192 de bărbați, 60 de femei și 80 de copii.

O soartă asemănătoare cunoaște localitatea Lezaky.

Dar împușcături se aud pe întreg teritoriul țării. Unul dintre membrii comandoului, de frică, denunță la Gestapo numele localnicilor care i-au adăpostit pe partizani, cât timp aceștia și-au pregătit atentatul.

În câteva ore, după ce localnicii sunt arestați și torturați, trupele SS iau cu asalt biserica Sfinții Chiril și Metodiu. Partizanii rezistă cu furie, dar păstrează câte un ultim glonț pentru a se sinucide.