Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Opera lui a înlocuit în secolul trecut marxismul. Născut pe 29 iulie
Articole online

Opera lui a înlocuit în secolul trecut marxismul. Născut pe 29 iulie

La câţiva ani după moartea tatălui său, în 1856, la 16 aprilie 1859, a murit de tuberculoză. Recollections, un jurnal privat al Revoluţiei de la 1848, a fost publicat postum în 1893.

Scriitorul şi omul politic Alexis de Tocqueville s-a născut la 29 iulie 1805, la Paris. Părinţii săi erau Herve-Bonaventure Clerel de Tocqueville, descendent al unei familii de nobili normanzi, şi Louise Le Peletier de Rosanbo, nepoata lui Malesherbes şi cumnata lui Chateaubriand.

În lipsa tatălui său, Tocquevile l-a avut pe abatele Lesueur ca tutore. La 16 ani intră la Colegiul Regal din Metz pentru a studia filosofia.

În această perioadă, Tocqueville a început să aibă îndoieli privind rolul aristocraţiei în guvernarea franceză, suferind, totodată, o criză religioasă care îl va afecta pentru toată viaţa.

Fiu de baron

La 18 ani, a terminat colegiul, mutându-se la Paris, pentru a studia dreptul.

Între timp, cariera tatălui continua să avanseze. În 1826, a devenit prefect de Versailles, cea mai influentă prefectură din Franţa, iar în 1827, Carol al X-lea l-a făcut baron. În aceeaşi perioadă, Tocqueville a primit o poziţie de ucenic la Tribunalul din Versailles.

Revoluţia din iulie 1830, în care Carol al X-lea a abdicat, şi urcarea lui Ludovic-Filip la tron au avut repercursiuni puternice asupra vieţii lui Tocqueville, care a început să privească Statele Unite ca un model politic.

Sub pretextul că doreşte să studieze reforma închisorilor din America, el a obţinut permisiunea să meargă acolo, în vederea obţinerii de cunoştinţe asupra politicii americane, dorind să le folosească, apoi, în dezvoltarea politicii franceze.

Democrația în America

După vizita în SUA, Tocqueville a vizitat Anglia, studiind sistemul britanic de guvernământ.

În 1835, a fost publicată prima parte din lucrarea De la démocratie, cunoscută sub titlul Democracy in America, primită foarte bine de societatea europeană.

În 1837, a candidat pentru a deveni membru al Camerei Deputaţilor, dar pierde alegerile, din cauza trecutului său nobiliar. Este ales membru în Camera Deputaţilor în 1839. În 1840, a fost publicată partea a doua din Democracy in America.

Acest volum a fost mult mai pesimist decât primul, avertizând asupra pericolului ce îl reprezenta despotismul şi centralizarea guvernamentală, îndreptând ideile şi criticile sale în mod direct spre Franţa.

În consecinţă, cartea nu a mai fost atât de binevenită ca prima, excepţie făcând Anglia. Tocqueville prevedea izbucnirea iminentă a unei revoluţii, dar avertizările sale au fost ignorate.

Revoluţia a izbucnit în februarie 1848, iar Tocqueville a ajutat la formarea unui nou guvern.

A fost ales membru al Adunării Constituante, ajutând la scrierea Constituţiei celei de-a doua republici.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola